Sałatka jarzynowa z majonezem
Składniki
- Gotowane warzywa :
- ziemniaki-8,
- marchew-6,
- pietruszka (korzeń)- 2,
- 1 mały seler,
- jajka na twardo-6,
- ogórki kiszone lub z octem-6
- 2 cebule lub biała część dużego pora,
- czosnek-2 ząbki,
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku zielonego, konserwowego,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- pietruszka zielona (natka) lub koper-do smaku, a potem do posypania całości.
- 1 słoik 320 gram majonezu dekoracyjnego „Winiary”,
- sól-do smaku,
- pieprz-do smaku,
- parę łyżek musztardy „Stołowej”-do smaku.
Tradycyjna sałatka jarzynowa, choć jest pracochłonna, to robi się ją często i nie tylko od święta.
Etapy przygotowania
Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora, czosnek-przez praskę, jajka, ogórki-odsączone, jabłko, pietruszkę zieloną lub koper. Wszystko dać do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę groszku zielonego konserwowego-odsączonego, 1 puszkę kukurydzy konserwowanej-odsączonej i 1 słoik, 320 gram majonezu dekoracyjnego „Winiary”. Dokładnie wymieszać i przyprawić-solą i pieprzem i dać musztardę „Stołową”. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem kukurydzą, jajkiem, marchwią. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.