Smażony kabaczek w panierce

18 października 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:
1 kabaczek – może być nawet duży, z deka przerośnięty
mąka pszenna
bułka tarta
1-2 jajka
sól
pieprz
ulubione zioła – u mnie tymianek

olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kabaczka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Z każdego kółeczka wyciągamy miąższ z pestkami. Solimy i dość mocno doprawiamy pieprzem i ziołami (kabaczek sam w sobie jest  wszak dość mdły). Jajko bełtamy z odrobinką soli. Na jeden talerzyk wysypujemy trochę mąki, na drugi zaś bułkę tartą. Panierujemy Krążki kabaczka najpierw w mące, następnie w jajku,  kończymy zaś panierowanie w bułce tartej.
Na dość głęboki , rozgrzany na patelni olej kładziemy krążki kabaczka i smażymy z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło. U mnie  w towarzystwie kabaczka pojawił się prażony ryż i ostra sałatka :)

file1350549402



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz