Dżem z cukinii
Składniki:
2,5 kg cukinii
2 opakowania „Konfiturki”, czyli cukru żelującego
30 dkg cukru (może być ciut mniej)
2 galaretki pomarańczowe
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
100 ml wody
opcjonalnie: kilka kropelek aromatu pomarańczowego
Przygotowanie:
Cukinie obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Część ścieramy na tarce-jarzynówce, a część kroimy w kostkę. Wrzucamy warzywo do garnka, zasypujemy „Konfiturką” i dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i… znów mieszamy. Wtedy w garnku ląduje kwasek cytrynowy i można włączyć gaz. Masę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy w garnku zawrze, gotujemy całość jeszcze 10 minut i dosypujemy cukier (dodając też – ewentualnie – aromat pomarańczowy). Czeka nas jeszcze 15 minut mieszania i gotowania. Wyłączamy gaz i do masy dosypujemy galaretkę. Znów mieszamy – dokładnie!
A później napełniamy dżemem słoiki (rzecz jasna czyste i wyparzone), zakręcamy i stawiamy „na głowie”, aż się zawekują. I… już! :-)