Naleśniki z musem gruszkowym i czekoladą

21 września 2012, dodał: beti27
Artykuł zewnętrzny

Składniki na około 8 naleśników:

  • 2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • troszkę wody ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka)
  • 1 jajko (można dodać 2)
  • czekolada ( u mnie w słoiczku)
  • 4 -6 dużych gruszek
  • olej do smażenia

Do miski lub garnka wlać mleko, wbić jajko i zmiksować razem z mąką, cukrem waniliowym i pudrem. Na końcu dodawać wodę – ilość tak żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.

Gruszki umyć, obrać i włożyć do rondelka, do którego nalać wcześniej troszkę wody i gruszki dusić na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Po ostygnięciu gruszki zblenderować. Ja pól naleśnika  smarowałam czekoladą, a drugą połowę musem gruszkowym. Zawijałam w rulonik i na wierzch cynamon. :))

file1348222227