Tagliatelle z czerwonym pesto

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Tagliatelle z czerwonym pesto

Pesto to cały poemat. Nie ma lepszego sosu do makaronu. Najfajniejsze jest to , że robi się go na zimno ucierając różne składniki z oliwą ( najlepiej ręcznie w moździerzu , bardziej niecierpliwi robią to blenderem ) .

Czas : 30 minut

Składniki :

1/2 szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich ( można użyć pinii, laskowych lub innych )
½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
1 usiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki usiekanych listków czerwonej bazylii
szczypta soli
pieprz mielony
½ usiekanej drobno czerwonej papryki
25 dag makaronu Tagliatelle
5 łyżek utartego parmezanu

Utrzeć na miazgę orzechy, pomidory, cebulę , czosnek, bazylię , czerwoną paprykę dodając w trakcie ucierania oliwę ( ręcznie w moździerzu lub blenderem ). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą i pieprzem .Ugotować makaron al dente .Odcedzić . Wymieszać z parmezanem . Po chwili dodać Pesto . Dokładnie wymieszać tak by makaron był dokładnie oblepiony sosem . Podawać bezpośrednio po zrobieniu .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...