Łosoś z aromatem cytrynowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki: ( dla 1 osoby)
- dzwonko łososia
- ząbek czosnku
- cytryna
- pieprz cytrynowy 3 łyżeczki
- tymianek 2 łyżeczki
- oregano 1 łyżeczka
- oliwa
- masło 1 plasterek
- czosnek granulowany 1 łyżeczka
- sól ( do smaku)
- cukinia
+ miks kiełków, pomidor
Przygotowanie :
- Łososia myję, osuszam.
- W naczyniu lub moździerzu :czosnek przeciskam przez praskę, dodaję 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczkę tymianku, kilka szczypt soli, sok z połowy cytryny i plaster masła, – rozgniatam, mieszam wszystko razem aż masło połączy się z przyprawami.
- Na łososia nakładam powstałą pastę z masła ( na obydwie strony łososia) i polewam sokiem, który pozostał z pasty.
- Folię aluminiową smaruję odrobiną masła, układam łososia, zawijam dość ciasno i wkładam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Cukinię myję, kroję w plastry.
- Do naczynia, wsypuję 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczkę tymianku, czosnek granulowany, oregano i dolewam oliwę tak by powstał gęsty sos.
- Polewam cukinię i staram się wetrzeć przyprawy.
- Po 10 minutach pieczenia łososia, wkładam cukinię do piekarnika.