Łosoś duszony na wstążkach z sosem porowo-śmietanowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 250 g Makaronu Międzybrodzkiego Gniazdka Wstążki,
– 200 g fileta z łososia,
– 150 ml wody,
– 1 mały por,
– 300 ml słodkiej śmietany 18%,
– 50 ml wina białego półsłodkiego,
– 2 łyżki oleju,
– sól, pieprz do smaku,
– listki świeżej rukoli do ozdoby.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w posolonej wodzie, zahartować w zimnej i odcedzić.
Łososia doprawić solą i pieprzem, podsmażyć w oleju z obu stron, a następnie podlać wodą i poddusić 3 – 4 minuty.
Pora oczyścić, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju. Dodać śmietanę, wino, doprawić do smaku i doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając.
Podgrzany makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na wierzchu każdej porcji położyć cząstki duszonego łososia.