Sałatka z rukoli z krewetkami w grillowanej cukinii z serem lazur i sosem pomarańczowym

14 czerwca 2012, dodał: [email protected]
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 średniej wielkości cukinie

1 kawałek łososia

Kilka krewetek

7 pomidorków koktajlowych

1 opakowanie rukoli

1 pomarańcza

1 gruszka

oliwa z oliwek

sól

pieprz

bazylia świeża

oregano suszone

ziele angielskie

5 truskawek

Kawałek sera lazur żółtego

Przygotowanie:

Krewetki obieramy i razem z kawałkami łososia marynujemy. Marynata / sól, pieprz, suszone oregano, ziele angielskie pokruszone   bazylia świeża, 3 łyżki oliwy z oliwek całość mieszamy i odstawiamy na pól godziny. Cukinie myjemy i robimy z niej łódkę. Czyli środek wydrążamy. Układamy na grillu i grillujemy około 5 minut razem z krewetkami i łososiem i gruszką. Gruszkę grillujemy przekrojoną na pól.  Na zgrillowaną cukinię układamy rukolę, na to krewetki, łososia kawałki małe, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pokrojoną gruszkę, pokruszony ser lazur. Sos pomarańczowy robimy z połówki pomarańczy którą obieramy z błonek. Miąższ blenderujemy z dodatkiem  soli, pieprzu, 2 łyżkami oliwy z oliwek, oregano suszone. Sałatkę polewamy sosem Smacznego

file1339681060