Sałatka z grillowanych warzyw
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
4 średnie bakłażany
4 duże papryki czerwone
3 małe pomidory (przekrojone na pół)
4 małe cebule
12 filecików anchois
2 ząbki czosnku
sól, oliwa
Przygotowanie:
Warzywa ułożyć na grillu i piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Upieczone papryki opłukać w zimnej wodzie, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić strąki w paski. Przełożyć do dużej miski. Bakłażany piec krócej – po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić. Cebule podzielić na pół, podobnie pomidory. Wymieszać wszystkie składniki, posolić do smaku, najlepiej gruboziarnistą solą. Polać oliwą, dodać posiekany czosnek i anchois. Sałatkę podajemy na ciepło, w formie oddzielnego dania (wersja dla wegetarian) albo jako smakowity dodatek do potraw z ryżem, dziczyzny, ryb oraz drobiu.