Różne potrawy z ziemniaków – przepisy na ziemniaki inaczej – 4 super przepisy!

31 stycznia 2019, dodał: li_lia
Artykuł zewnętrzny

 

Ziemniak, kartofel, grula, albo pyra, w zależności od rejonu naszego kraju przybiera inną nazwę. Nie zamienia się tylko jedno: dotąd nie został zdetronizowany przez kaszę, ryż czy nawet makarony. Co zrobić, by goszczące na naszych talerzach warzywo nie kojarzyło się z czymś monotonnym i nudnym? Oto kilka smacznych przepisów.

Ziemniaczane kuleczki

 

Miła alternatywa dla amatorów frytek. Oto chrupiące, smażone i sycące kartofelki. Doskonale komponują się z keczupem oraz czosnkowym sosem.

Składniki:

  • Kilogram ugotowanych ziemniaków
  • Duże jajko
  • 8 łyżek mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Ulubione przyprawy (np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie, albo typowa przyprawa do ziemniaków)
  • Olej

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki należy zmielić. Wykorzystajmy do tego specjalną praskę albo maszynkę do mielonego mięsa. Do głębokiej miski przełóżmy ziemniaczaną masę, dodajmy jajko, przyprawy. Całość dokładnie wymieszajmy. Na samym końcu wsypmy mąkę. Z powstałego ciasta ulepmy kule- wielkość wedle uznania. Pamiętajmy jednak, że im większe tym dłuższy będzie czas ich smażenia. Kulki smażmy w gorącym oleju, aż nabiorą rumianej barwy.

 

Kluski z pietruszką

 

Tani i smaczny dodatek nie tylko do niedzielnego obiadu. Możemy poprawić jego walory smakowe, kluski gotując zamiast w wodzie w rosole.

Składniki:

  • Pół kilo ugotowanych ziemniaków
  • 2 kromki razowego pieczywa
  • 1-2 ząbki czosnku (zwróćmy uwagę, by nie był importowany z Chin)
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 50g otrąb pszennych
  • Pęczek natki pietruszki
  • olej
  • Przyprawy

 

Wykonanie:

Ziemniaki mielimy. Kromki chleba kroimy na kwadraty i podsmażamy na oleju. Czosnek musimy przepuścić przez praskę, a następnie połączyć z odrobiną soli i dodać do grzanek. Do miski wrzucamy wyżej wymienione składniki oprócz kawałków chleba. Dodajemy jajka, drobno pokrojoną nać pietruszki, mąkę i kilka łyżek wody. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na porcje. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i na jego środku umieszczamy kilka grzanek. Formujemy kule, które gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem oleju (dzięki temu nie będą się do siebie kleić) przez 5 minut.

Szwedzkie pieczone kartofle

 

Przepisem na kartofle Hasselback  podzieliła się ze swoimi czytelnikami Nigella Lawson. Gwarancją sukcesu tego dodatku do głównego dania są małe ziemniaki o niezwykle cienkiej skórce, które po wyjęciu z piekarnika zachowają fason i nie będą się rozpadać.

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • 25g masła (nie zastępujmy go margaryną)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Gruboziarnista sól

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki kładziemy na dużej łyżce i nacinamy tak, by nie uszkodzić ich ,,pleców”. Pomiędzy nacięciami powinny zostać zachowane przynajmniej 3 mm przerwy. Polewamy je roztopionym, ciepłym masłem, wymieszanym z oliwą, a następnie posypujemy solą. Ziemniaki układamy na wyłożonej pergaminem blasze nacięciami do dołu. Zapiekamy przez ok. 45 minut.

Piaskowe ziemniaki

Panierować możemy nie tylko schabowe, ale i kartofle.

Składniki:

  • Ziemniaki (ilość wedle uznania)
  • Oliwa
  • Czosnek
  • Przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn)
  • Bułka tarta

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki o różnej wielkości. Następnie przez 10 minut gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie na rozgrzanym oleju uprażmy czosnek wraz z przyprawami. W takiej miksturze obtoczmy ziemniaki, aby wchłonęły aromat czosnku oraz tłuszcz. Rozgrzejmy do 200 stopni piekarnik. Ziemniaki wsypmy do miski i obtoczmy obficie w bułce tartej. Następnie umieśćmy je w żaroodpornym naczyniu i zapiekajmy przez 25 minut.

 

Zobacz również:

  1. Dania z makaronu – przepisy czytelników

  2. Tartucha czyli kotleciki z ziemniaków

  3. Smaczne dania z ziemniaków

  4. Zapiekanki z ziemniaków