Smaczne dania z ziemniaków

6 kwietnia 2013, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki są podstawowym, dostępnym o każdej porze roku składnikiem naszych posiłków. Ziemniaki są ważnym źródłem wielu cennych składników odżywczych, głównie z tego względu, że ich udział w całodziennym żywieniu jest stosunkowo duży- 250-500 g. Obok skrobi w ziemniakach występuje w niewielkiej ilości białko roślinne o wysokiej wartości biologicznej.

Spośród składników mineralnych w ziemniakach występuje potas, fosfor, niewielkie ilości wapnia i żelaza, a także mikroelementy (miedz, mangan, molibden). Dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych o charakterze zasadowym, ziemniaki równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm produktów zbożowych i mięsnych, które spożywane są przez nas w znacznych ilościach.

Ziemniaki zawierają również wit.C, której jest w nich najwięcej wczesną jesienią oraz drobne ilości witamin z grupy B i witaminy  A.

Należy pamiętać, że najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką, dlatego należy ziemniaki obierać bardzo cienko, a jeszcze lepiej gotować je w skórce, która chroni przed wypłukiwaniem rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych.

Suflet z mięsa mielonego i ziemniaków

– 750 g ugotowanych i schłodzonych ziemniaków

– 1 łyżka masła

– 1 jajko

– 1/4  litra maślanki

– sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

– 750 g porów

–  duża cebula

– 250 g mięsa mielonego

– 80 g chudego białego sera

– 2 łyżki bułki tartej

– 50 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, a 50 g z nich rozgnieść widelcem. Formę do sufletu wysmarować masłem i na dno formy wyłożyć ziemniaki. Jajko rozbić z maślanką, doprawić do smaku przyprawami i polać tym ziemniaki.

Pory oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i wysypać na ziemniaki. Mięso mielone wymieszać z rozgniecionymi ziemniakami, pokrojoną i przysmażoną cebulą, białym serem oraz tartą bułką, doprawić i wyłożyć masę na pory. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki boczku. Piec 45 min. w tem 160 st.C.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

– 8 dużych ziemniaków

– 20 dkg kiełbasy

– 3 cebule

– 1 marchew

– 1 łyżka tłuszczu

– 10 ziarenek kolendry

– szklanka śmietany

– 2 łyżki startego żółtego sera

– sól, tłuszcz do formy

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na talarki, obgotować na półtwardo (7 minut), odcedzić. Cebulę pokroić na talarki, krótko podsmażyć na tłuszczu, kiełbasę pokroić na plastry, marchew utrzeć na tarce. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, kiełbasę, cebulę, startą marchew. Każdą warstwę polać 2 łyżkami śmietany, oprószyć solą i tłuczona kolendrą. Na wierzch ułożyć ziemniaki, polać pozostałą śmietaną, posypać tartym serem. Zapiec ok.30 minut. Podawać z surówką.

Ziemniaki bojarskie

– 1 kg ziemniaków

– 200 g wołowiny bez kości

– 100 g wędzonego boczku

– 2 cebule

– 100 g groszku konserwowego

– 100 g papryki konserwowej

– łyżka tłuszczu

– pół szklanki śmietany

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– sól, pieprz, imbir, tymianek

Ziemniaki ugotować, pokrajać w plastry. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć , dodać pokrojone w kostkę mięso i drobno pokrojoną cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą i dusić do miękkości. Potem połączyć z ziemniakami, groszkiem, pokrojoną w paseczki papryką, dodać przyprawy, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię, polać śmietaną wymieszaną z koncentratem i zapiec.

Sałatka z ziemniaków

– 1/2 kg ugotowanych, zimnych ziemniaków pokrojonych w słupki

– 15 dkg szynki, pokrojonej w kostkę

– 20 dkg ugotowanego i pokrojonego w kostkę mięsa kurzego (pierś)

– 2 jabłka pokrojone w kostkę

Wszystkie te składniki łączymy z majonezem, który można rozprowadzić 2 łyżkami śmietany i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.

Kolorowa sałatka ziemniaczana

– 1 kg ugotowanych ziemniaków

– 1 duży marynowany ogórek

– cebula

– puszka groszku konserwowego

– 2 duże marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę

– 100 g wędzonego boczku

– 1/8 litra bulionu mięsnego

– 2 łyżki octu ziołowego

– 3-4 łyżki oleju

– sól, pieprz

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Ogórek i cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z ziemniakami, marchewką i groszkiem. Boczek pokroić i zeszklić go na patelni, a następnie dodać bulion i pozostawić na krótko do gotowania, po ostygnięciu dodać do sałatki. Zrobić sos, mieszając ze sobą ocet, olej, sól i pieprz i polać tym sałatkę.

Zobacz również:

  1. Najlepsze młode ziemniaki
  2. Dania z makaronu
  3. Różne sposoby na młodą kapustę
  4. Sałatki z buraków – dużo przepisów