Najlepsze młode ziemniaki – który gatunek wybrać?

7 lipca 2016, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Wiosna i lato  to najlepszy czas na smakowanie młodych ziemniaków. Wystarczy trochę masełka, koperku i mamy pyszne danie.Delikatne bulwy młodych ziemniaków zawierają mniej kalorii niż odmiany późne, a wynika to głównie ze stosunkowo większej zawartości wody.

ziemmn

Tuż pod delikatną skórką gromadzi się najwięcej składników odżywczych, dlatego też nie poleca się ich obierania – wystarczy, jeśli przed gotowaniem dokładnie je wyszorujemy.

Wielbiciele delikatnego smaku młodych ziemniaków chętnie pieką je i gotują, są one także ze względu na zwarty miąższ świetnym składnikiem sałatek.

Gatunków jest wiele. Odmian także. Jedne są najlepsze do smażenia i pieczenia, inne do sałatek, a jeszcze inne doskonale sprawdzają się do przyrządzania placków ziemniaczanych oraz klusek.  Tylko, który gatunek wybrać?

Oto najpopularniejsze odmiany

1.       ASTER – bardzo wczesna odmiana. Ma bulwy średniej wielkości, okrągłe lub owalne, o lekko chropowatej, żółtej skórce. Miąższ jasnożółty, lekko mączysty, płytkie oczka, delikatnie rozsypuje się po ugotowaniu. Najlepiej nadaje się : na placki, puree, kluski oraz do pieczenia, smażenia i na frytki.

2.       BRYZA –  średnio późna odmiana. Bulwy dość duże, owalne, o lekko chropowatej skórce. Ich miąższ jest żółty, lekko mączysty, rozsypujący się po ugotowaniu.  Najlepiej nadaje się : na kluski, pyzy, knedle, kopytka i placki, do pieczenia i na puree. Doskonałe również do zawiesistych zup.

3.       IMPALA –  wczesna odmiana zagraniczna. Bulwy dość duże, owalne, o jasnej, gładkiej skórce. Miąższ po ugotowaniu jest twardy i soczysty. Nie rozpada się. Najlepiej nadaje się: do sałatek oraz dań, gdzie ziemniaki po ugotowaniu trzeba pokroić, np. do pieczenia i smażenia.

4.       IRGA – odmiana średnio wczesna. Ziemniaki mają jasnoróżową skórkę, a ich miąższ jest kremowy i dosyć twardy. Najlepiej nadaje się: do gotowania ( i obrane, i w mundurkach). Doskonałe również do zapiekania i smażenia.

5.       IRYS – bardzo wczesna odmiana. Bulwy średniej wielkości, o lekko chropowatej skórce. Miąższ prawie biały, dość twardy. Najlepiej nadaje się: jest to odmiana uniwersalna, dobra zarówno do gotowania, smażenia, jak i na sałatki.

Kilka dobrych rad:

 

1.       Test na mączność ziemniaka. Jeśli nie wiesz, jakie ziemniaki masz w domu i do ajkich potraw są one najlepsze, przekrój surową bulwę i przez chwilę pocieraj o siebie dwie połówki. Im więcej skrobi się wydzieli, tym ziemniak jest bardziej mączysty, jeśli natomiast więcej będzie wody, masz do czynienia z gatunkiem twardym

2.       By były smaczne po ugotowaniu. Młode ziemniaki gotuj zawsze w skórce i zalewaj osolonym wrzątkiem. Nie stracą cennych składników odżywczych. Koniecznie gotuj je na małym ogniu.

 

POTATO SALAD, Ina Garten, Barefoot Contessa/Pooch Party, Food Network, Small White Potatoes, Mayonnaise, Buttermilk, Dijon Mustard, Whole-­grain Mustard, Dill, Celery, Red Onion

3.       By łatwo się kroiły. Jeśli potrzebujesz ziemniaków do sałatki, a nie masz odpowiednio twardego gatunku, pod koniec gotowania dodaj do wody odrobinę soku z kiszonej kapusty lub z kwaszonych ogórków. Ziemniaki nie będą wtedy rozpadać podczas krojenia.

 

Zobacz również:

 

  1. Różne sposoby na młodą kapustę
  2. Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy
  3. Sałatki z buraków – dużo przepisów
  4. Jak zrobić pysznego tatara?

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...