Najlepsze młode ziemniaki – który gatunek wybrać?

7 lipca 2016, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Wiosna i lato  to najlepszy czas na smakowanie młodych ziemniaków. Wystarczy trochę masełka, koperku i mamy pyszne danie.Delikatne bulwy młodych ziemniaków zawierają mniej kalorii niż odmiany późne, a wynika to głównie ze stosunkowo większej zawartości wody.

ziemmn

Tuż pod delikatną skórką gromadzi się najwięcej składników odżywczych, dlatego też nie poleca się ich obierania – wystarczy, jeśli przed gotowaniem dokładnie je wyszorujemy.

Wielbiciele delikatnego smaku młodych ziemniaków chętnie pieką je i gotują, są one także ze względu na zwarty miąższ świetnym składnikiem sałatek.

Gatunków jest wiele. Odmian także. Jedne są najlepsze do smażenia i pieczenia, inne do sałatek, a jeszcze inne doskonale sprawdzają się do przyrządzania placków ziemniaczanych oraz klusek.  Tylko, który gatunek wybrać?

Oto najpopularniejsze odmiany

1.       ASTER – bardzo wczesna odmiana. Ma bulwy średniej wielkości, okrągłe lub owalne, o lekko chropowatej, żółtej skórce. Miąższ jasnożółty, lekko mączysty, płytkie oczka, delikatnie rozsypuje się po ugotowaniu. Najlepiej nadaje się : na placki, puree, kluski oraz do pieczenia, smażenia i na frytki.

2.       BRYZA –  średnio późna odmiana. Bulwy dość duże, owalne, o lekko chropowatej skórce. Ich miąższ jest żółty, lekko mączysty, rozsypujący się po ugotowaniu.  Najlepiej nadaje się : na kluski, pyzy, knedle, kopytka i placki, do pieczenia i na puree. Doskonałe również do zawiesistych zup.

3.       IMPALA –  wczesna odmiana zagraniczna. Bulwy dość duże, owalne, o jasnej, gładkiej skórce. Miąższ po ugotowaniu jest twardy i soczysty. Nie rozpada się. Najlepiej nadaje się: do sałatek oraz dań, gdzie ziemniaki po ugotowaniu trzeba pokroić, np. do pieczenia i smażenia.

4.       IRGA – odmiana średnio wczesna. Ziemniaki mają jasnoróżową skórkę, a ich miąższ jest kremowy i dosyć twardy. Najlepiej nadaje się: do gotowania ( i obrane, i w mundurkach). Doskonałe również do zapiekania i smażenia.

5.       IRYS – bardzo wczesna odmiana. Bulwy średniej wielkości, o lekko chropowatej skórce. Miąższ prawie biały, dość twardy. Najlepiej nadaje się: jest to odmiana uniwersalna, dobra zarówno do gotowania, smażenia, jak i na sałatki.

Kilka dobrych rad:

 

1.       Test na mączność ziemniaka. Jeśli nie wiesz, jakie ziemniaki masz w domu i do ajkich potraw są one najlepsze, przekrój surową bulwę i przez chwilę pocieraj o siebie dwie połówki. Im więcej skrobi się wydzieli, tym ziemniak jest bardziej mączysty, jeśli natomiast więcej będzie wody, masz do czynienia z gatunkiem twardym

2.       By były smaczne po ugotowaniu. Młode ziemniaki gotuj zawsze w skórce i zalewaj osolonym wrzątkiem. Nie stracą cennych składników odżywczych. Koniecznie gotuj je na małym ogniu.

 

POTATO SALAD, Ina Garten, Barefoot Contessa/Pooch Party, Food Network, Small White Potatoes, Mayonnaise, Buttermilk, Dijon Mustard, Whole-­grain Mustard, Dill, Celery, Red Onion

3.       By łatwo się kroiły. Jeśli potrzebujesz ziemniaków do sałatki, a nie masz odpowiednio twardego gatunku, pod koniec gotowania dodaj do wody odrobinę soku z kiszonej kapusty lub z kwaszonych ogórków. Ziemniaki nie będą wtedy rozpadać podczas krojenia.

 

Zobacz również:

 

  1. Różne sposoby na młodą kapustę
  2. Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy
  3. Sałatki z buraków – dużo przepisów
  4. Jak zrobić pysznego tatara?