Kaczka faszerowana owocami

6 kwietnia 2013, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • Kaczka 1 szt około 1,5 kg
  • Jabłka  kwaśne 4 szt
  • Morele suszone kilka szt
  • Śliwki suszone kilka szt
  • Wedeta
  • Majeranek
  • Papryka słodka
  • Olej

Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Posypać wedetą, majerankiem majerankiem odstawić na kilka godzin, Nawet na noc w chłodne miejsce. Następnie nadziać kaczkę ćwiartkami kwaśnych jabłek, na przemian z suszonymi morelami śliwkami. Zaszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać olejem, posypać słodką papryką i majerankiem, zakryć folią aluminiową. Piec około 2 godzin. Około 1/2  godziny przed końcem odkryć folię, aby kaczka się nieco zarumieniła. Podawać z pieczywem lub ryżem na słodko z ananasem.. Wcześniej przed podaniem należy kaczkę pokroić – najlepiej elektrycznym nożem.

file1293391096



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz