Piersi kurczaka z brzoskwiniami na parze

5 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne, bardzo aromatyczne danie.

Czas : 1 godzina + 2 godziny w lodówce

Składniki :

  • 3 duże połówki piersi z kurczaka
  • 3 połówki brzoskwini w syropie  z puszki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka musztardy ( ostrej )
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
  • syrop z brzoskwiń  cały z dużej puszki tak by zakrył mięso

Piersi z kurczaka wyporcjować usuwając chrząstki, skórki, wystające kawałki  i przeciąć tak by utworzyła się  kieszeń. Zmieszać olej, sos sojowy, konfiturę z żurawiny, musztardę, pieprz. Natrzeć mięso również w środku. W  kieszeń włożyć połówkę brzoskwini. Spiąć wykałaczkami tak by owoc nie wypadł. Ułożyć w szklanym naczyniu, zalać syropem z brzoskwini. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć z marynaty. Ułożyć w parowarze i gotować 45 minut.
Podawać z zieloną sałatą z owocowym dresingiem,  można dodatkowo podać ryż lub pieczone ziemniaki.




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak zepsuć sobie związek?
Dobre podpowiedzi, jak skłonić faceta do odejścia tak żeby myślał, że to samo...
Jak stawiać granice innym ludziom?
Raja, tak trzeba, inaczej ludzie sobie na zbyt wiele pozwalają. Dopiero jak wiedzą...
Ustawa o języku śląskim
Proponuję też ustawę o języku góralskim poznańskim czy krakowskim, bo to też przecież...
Zwrotomat
U nas też może to się przyjmie, ludzie lubią ten dreszczyk emocji,...