Oczyszczająca dieta jabłkowa – właściwości dla zdrowia

20 lutego 2022,
dodał: malgosia74
Artykuł zewnętrzny

Czy jest ktoś, kto nie lubi jabłek? Jeśli tak, to zachęcam do zapoznania się z ciekawymi informacjami na temat tych znanych od zarania dziejów owoców, które szczególnie upodobały sobie nasz europejski klimat. Znacie powiedzenie: „Jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”?

jabłka

 

Zostało udowodnione,  że jabłka pozytywnie wpływają na stan układu krążenia i układu pokarmowego poprzez ,,wymiatanie” z organizmu wszelkich niekorzystnych substancji, włącznie z radioaktywnymi. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi. Dużą ich zaletą jest regulowanie pracy przewodu pokarmowego. Zapobiegają bowiem bardzo szkodliwym zaparciom. Polecane jest więc zjadanie co najmniej 2 jabłek dziennie.  Osoby chore na cukrzyce i nie tolerujące surowych owoców, winny spożywać jabłka gotowane lub pieczone w całości.

Jabłka należą do jednych najpopularniejszych owoców, których atutem jest dostępność przez cały rok. Odpowiednio przechowywane przez dłuższy czas nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych.

jabłka w misce

W jabłku zawarte są: witamina C, cukry, pektyny, biopierwiastki – potas, sód, wapń, fosfor, żelazo. Najwięcej witaminy C mają dojrzałe jabłka, należy pamiętać że zawartość witaminy C wzrasta z kwasowością jabłka. Dlatego należy wybierać bardziej kwaśne odmiany niż słodkie. Witamina C gromadzi się w jabłku tuż pod skórką a więc jedzmy jabłka bez obierania ze skórki. Innym cennym składnikiem jabłek są pektyny będące jednym z rozpuszczalnych składników błonnika pokarmowego. Najwięcej pektyn znajduje się w gniazdach nasiennych i skórce.  W przewodzie pokarmowym pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt, ołów) w nierozpuszczalne sole i w ten sposób oczyszczają nasz organizm z substancji trujących. Po za tym zmniejszają wchłanianie cholesterolu oraz regulują perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom.

 

Ciekawostka

Pomimo kwaśnego smaku, jabłka działają na organizm odkwaszająco, gdyż zawierają zasadowe sole mineralne z potasem i żelazem. Owoce te poleca się osobą spożywającym dużo mięsa i produktów zbożowych które zakwaszają nasz ustrój.

Leczenie jabłkami

Jedna teoria głosi że człowiek winien spożywać tylko takie owoce i warzywa które rosną w naturalnym środowisku jego strefy klimatycznej. W Polsce rosną jabłonie, grusze, śliwy a nie banany, pomarańcze – spożywajmy więc nasze rodzinne owoce w tym właśnie jabłka. Ugotowane lub pieczone starte jabłko jest dobrym środkiem przeciwbiegunkowym dla dzieci i może być z powodzeniem stosowane na początku choroby. Działa również korzystnie u dorosłych przy niestrawności, chorobie wrzodowej o czym często niestety zapominamy. Mogą je na deser spożywać w formie pieczonej diabetycy.
Napar z suszonych skórek jabłkowych ma działanie dezynfekujące, przeciwzapalne i może być stosowany do płukania jamy ustnej i gardła.
Z jabłek można otrzymać ocet jabłkowy. Jest to nie tylko dodatek kulinarny ale i naturalny lek pobudzający trawienie oraz poprawiający metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Ocet jabłkowy ułatwia odchudzanie a także wspomaga układ krążenia i system nerwowy. Jest niestety przeciwwskazany przy czynnej chorobie wrzodowej.

jabłka i kwiaty

 

Jabłka dla urody

Zawarta w jabłkach witamina C jest silnym antyoksydantem mającym zdolność neutralizowania wolnych rodników – bardzo aktywnych biologicznie cząstek które działają niszcząco na DNA białka, związki lipidowe, błony komórkowe i inne składniki komórek naszego organizmu. Coraz częściej uważa się że wolne rodniki mogą wpływać na procesy starzenia a także inicjować rozwój wiele chorób. Wolne rodniki powstają w ustroju człowieka pod wpływem np. palenia papierosów, alkoholu, tłustego pożywienia, zanieczyszczeń środowiska, promieniowania słonecznego czy w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego. Stąd koniecznie codzienna porcja jabłek, jeśli nie chcemy poddać się wolnym rodnikom. Poza tym żucie jabłek korzystnie działa na dziąsła, a same jabłka ułatwiają wchłanianie wapnia niezbędnego dla kości i zębów.

Mity o jabłku: nieprawdą jest że jedzenie jabłka przed snem zastępuje mycie zębów, ponieważ obecne w nim cukry rozkładane są przez bakterie w jamie ustnej do kwasów, które wywołują próchnicę zębów.

Jabłka jako leki

Jabłka dzięki swojemu składowi oraz strukturze działają w organizmie wielokierunkowo a mianowicie:

– zmniejszają apetyt
– obniżają poziom cholesterolu (spożywane ze skórką)
– obniżają ciśnienie tętnicze krwi
– zwalczają przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
– zmniejszają napięcie psychiczne
– zmniejszają bóle reumatyczne
– leczą zaburzenia jelitowe w tym zarówno zaparcia jak i biegunki
– poprawiają przemianę materii
– przeciwdziałają nowotworom
– sok jabłkowy może powodować u dzieci biegunki, dlatego należy stosować przecier ze świeżych jabłek

 

Kwas jabłkowy

Godne polecenia jest picie kwasu jabłkowego. Niektórzy nazywają go octem jabłkowym. Obniża on znacznie cholesterol a także pomaga znacznie pozbyć się nadwagi.

ocet jabłkowy

Sposób sporządzania:

Obrane skórki z 1kg. jabłek (uprzednio dokładnie umytych) zalać 1 litrem przegotowanej wody, dodać 10dag. cukru i 2dag. suchego razowego chleba, przykryć naczynie gazą i odstawić na 10 dni w temperaturze co najmniej 20 stopni C, codziennie kilka razy mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie uzyskany płyn należy przefiltrować dokładnie przez gazę i zlać do naczynia, dodając kolejne 10dag cukru. Nakryć gazą i poczekać 40 – 60 dni, codziennie mieszając. Ocet będzie gotowy kiedy przestanie fermentować. Przechowujemy go w lodówce.
Pije się go po 1 łyżeczce na pół szklanki przegotowanej letniej wody, 1 -2x dziennie aż do zużycia całości. Po miesiącu należy kurację powtórzyć.

Tajemnica zdrowia w jabłku ukryta…

Jeśli chcemy mieć dobrą kondycję, być zdrowym i silnym warto co rano na czczo wypić napój jabłkowo – miodowy. Sporządza się go poprzedniego dnia. Do szklanki przegotowanej letniej wody dodajemy łyżeczkę miodu oraz łyżeczkę octu jabłkowego. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy przykryty spodkiem napój do rana. Rano po zamieszaniu wypijamy na czczo. Pozbędziemy się ten sposób wielu chorób.

 

Preparaty z jabłek

– applecaps – w skład preparatu wchodzą ocet jabłkowy i błonnik. Jest to naturalny preparat wspomagający odchudzanie, pobudzający przemianę materii i ograniczający wchłanianie tłuszczów i cukrów. Poprawia pracę jelit, ułatwia wypróżnianie, zaspokaja uczucie głodu.

błonnik jabłkowy – błonnik to włókna pokarmowe, stanowiące element strukturalny ścian komórkowych roślin.
Nasz organizm nie trawi błonnika ale bardzo go potrzebuje. Niestrawiony zachowuje się jak miotła, usuwa z przewodu pokarmowego wszystkie zbędne produkty przemian materii.
Jeżeli niestrawione resztki pokarmu nie zostaną usunięte następuje fermentacja i gnicie, tworzą się toksyny bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. W rezultacie choroby nowotworowe jelita grubego stoją u drzwi.  Występują też kłopoty z cerą, przykry zapach z ust i ogólne złe samopoczucie.  Wzbogacając dietę w błonnik zapobiegamy: zaparciom, cukrzycy, miażdżycy naczyń krwionośnych, kamicy żółciowej, otyłości.
Preparat błonnik jabłkowy zażywa się popijając dużą ilością wody.

Trzydniowa dieta jabłkowa

Doskonale oczyszcza organizm i jest dobrym wstępem do diety odchudzającej. Pierwszego dnia czuje się delikatny głód, drugiego pojawia się znaczne osłabienie
(dlatego też nie radzi się wychodzić z domu), a trzeciego dnia oczyszczony organizm na nowo budzi się do życia. Codziennie rano pij na pusty żołądek szklankę wody z łyżeczką octu jabłkowego. Doskonale pobudza przemianę materii i świetnie oczyszcza organizm z toksyn.

 

Pijmy więc jak najwięcej świeżo wyciśniętych soków jabłkowych, niegazowanej wody mineralnej i herbatek ziołowych.
Sezon jabłkowy w pełni, a jest to okazja do jedzenia jabłek w różnej postaci, lecz najlepiej ze skórką!

 

Zobacz również:

  1. Pieczone jabłka i gruszki

  2. Żurawina oczyszcza zęby

  3. Dieta sałatkowa

  4. Jagody acai – właściwości i zastosowanie

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.