Sałatki orzeźwiają, oczyszczają, dodają energii. Poprawiają trawienie, dają uczucie lekkości, komfortu psychicznego i dobre samopoczucie. Są idealne gdy szybko chcesz wrócić do formy i dla osób prowadzących siedzący tryb życia oraz dużo pracujących.
Podstawą diety są surowe lub krótko obgotowane (blanszowane, tzn. wrzucone na 3–5 min. do lekko osolonego wrzątku) owoce i warzywa. Dieta jest niskokaloryczna, witaminowa i pozwala schudnąć ok. 1 kg w tygodniu. Jadłospis oparty jest przede wszystkim na warzywach i owocach. Stosowanie diety sałatkowej eliminuje łaknienie na mięso i potrawy tłuste, które łatwo można zastąpić niskokalorycznymi warzywami i owocami. W czasie stosowania diety, dostarczamy do organizmu około 1000 kcal dziennie. Dieta obfituje w witaminy, minerały i błonnik. Przygotowanie sałatek nie jest pracochłonne, a dodatkowo można je ze sobą wszędzie zabrać. W czasie stosowania diety należy wypijać około dwóch litrów płynów dziennie.
Dieta powinna trwać od 7 do 21 dni. Może być powtarzana każdego lata. Zalecana jest wszystkim dorosłym i zdrowym. Przeciwwskazana dorastającej młodzieży, kobietom ciężarnym i karmiącym. Dostarcza: witaminy A, E, C z grupy B oraz błonnik. Poszczególne dania są bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepisy na niektóre potrawy na pewno na stałe trafią do twojego jadłospisu. Codzienne menu jest tak skomponowane, by dostarczyć twojemu organizmowi niezbędnej dawki witamin, minerałów i błonnika. Stosując tę właśnie kurację, oprócz tego, że schudniesz, znacznie poprawi Ci się cera, a twoje włosy nabiorą blasku. Podczas jej stosowania należy zupełnie zrezygnować z alkoholu, cukru oraz innych używek. Zamiast czarnej kawy można pić zbożową, a czarną herbatę zastąpić zieloną. Należy także znacznie ograniczyć spożycie soli kuchennej, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie i utrudnia chudnięcie. Kupując jogurt do sałatek pamiętajmy, aby był naturalny. Jeśli zaś oliwę, to najlepiej z oliwek. Dużym ułatwieniem będzie na pewno fakt, że sałatki na poszczególne dni możesz przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki.
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie
1) Jogurt z owocami (szklanka jogurtu naturalnego, średnie jabłko, łyżka rodzynek).
2) Koktajl owocowy z porzeczkami, łyżka siemienia lnianego.
3) Jogurt owocowy z muesli (jogurt truskawkowy 150 g, 4 łyżki muesli z owocami suszonymi). 4) Maślanka z suszonymi owocami (szklanka maślanki, 2 łyżki suszonych śliwek, łyżka otrąb pszennych).
5) Jogurt z płatkami (jogurt naturalny 150 g, kiwi, 3 łyżki płatków żytnich namoczone na noc).
6) Sorbet z truskawek, 5 małych biszkoptów, łyżka otrąb pszennych.
7) Płatki z otrąb na soku pomarańczowym (4 łyżki płatków, 1 szklanka soku).
8) Sałatka jabłkowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
9) Sałatka swojska, szklanka kawy bez cukru.
10) Grzanki z pomidorami, bawarka z mlekiem 0,5% bez cukru.
11) Bawarka z mlekiem 0,5 % bez cukru, oraz tosty z ogórkiem lub pomidorem.
12) Sałatka jabłkowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
13) Grzanki, sałatka owocowa z grejpfruta i pomarańczy, filiżanka kawy zbożowej.
14) 2 kromki chleba razowego, 2 plastry chudej wędliny drobiowej, mała czerwona papryka, filiżanka zielonej herbaty.
II śniadanie
1) Sałata z czosnkiem, 1 kromka chleba żytniego
2) Sałatka jajeczno-kukurydziana kromka chleba z ziarnami.
3) Surówka z buraków, 2 kromki chleba chrupkiego.
4) Sałatka Kajuńska, kromka pieczywa żytniego.
5) Surówka z czarnej rzepy i kromka chleba razowego.
6) Sałatka z papryki z serem, 2 kromki chleba chrupkiego.
7) Sałatka z mozzarelli, 1 kromka chleba z ziarnami.
8) Sałatka z białą rzodkwią, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
9) Surówka z arbuza, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
10) Sałatka z melonem, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
11) Sałatka z melonem lub kiwi i szklanka wody mineralnej niegazowanej.
12) Sałatka z białą rzodkwią, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
13) 1 banan lub 2 owoce kiwi.
14) Jogurt owocowy (150 g), 2 łyżki otrąb, kromka chleba ryżowego.
Obiad
1) Mix owocowy, szklanka herbaty bez cukru.
2) Kolorowa sałatka, szklanka wody z cytryną.
3) Sałatka egzotyczna, szklanka herbaty bez cukru. 4) Sałatka z cykorią i gruszką, szklanka herbaty bez cukru.
5) Sałatka warzywno-owocowa, szklanka zielonej herbaty.
6) Sałatka owocowa, szklanka herbaty bez cukru.
7) Surówka z jabłka i marchewki, szklanka herbaty bez cukru.
8) Sałatka meksykańska, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
9) Sałatka piracka, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
10) Sałatka ryżowa i szklanka herbaty ziołowej lub malinowej bez cukru.
11) Sałatka ryżowa, szklanka herbaty z malin bez cukru.
12) Sałatka owocowa z sosem winnym, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
13) Sałatka ziemniaczana, szklanka herbaty bez cukru.
14) Sałatka ryżowo-ananasowa, szklanka soku pomarańczowego lub brzoskwiniowego.
Kolacja
1) Sałatka z papryki i kabanosów, szklanka soku z pomarańczy.
2) Faszerowany pomidor, szklanka zielonej herbaty.
3) Sałatka meksykańska, szklanka herbaty malinowej bez cukru. 4) Sałatka makaronowa, szklanka soku z porzeczek.
5) Sałatka z tuńczyka, szklanka herbaty bez cukru.
6) Sałatka z kurczaka, szklanka herbaty bez cukru.
7) Sałatka tajska, szklanka zielonej herbaty.
8) Surówka z selera i malin, szklanka herbaty bez cukru.
9) Sałatka rosyjska, szklanka herbaty z róży bez cukru.
10) Jabłko faszerowane, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
11) Surówka z selera i szklanka herbaty z róży bez cukru.
12) Sałatka rosyjska, szklanka herbaty z róży bez cukru.
13) Filet drobiowy z grilla lub pieczony w folii, sałatka pomarańczowa.
14) 2 grzanki z chleba tostowego, surówka z pomidorów, ogórka i oliwek, szklanka soku pomidorowego.
Sałatki warzywne:
Sałata z czosnkiem
Składniki: 2 średnie ugotowane ziemniaki, kawałek świeżego ogórka, 4 liście sałaty lodowej, posiekany koperek, sól, pieprz, czosnek. Przygotowanie: Ziemniaki i ogórki pokroić w talarki, dodać porwane liście sałaty i wyciśnięty czosnek, przyprawić do smaku, posypać koperkiem. Jeść z pieczywem.
Surówka z buraków
Składniki: młody burak, 2 korniszony, 3 łyżki kuskusu, koperek, szczypiorek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ocet winny, sól, pieprz, łyżka otrąb pszennych, Przygotowanie: Buraka i ogórki zetrzeć, dodać ugotowany kuskus, polać jogurtem i posypać zieleniną, przyprawić i wymieszać z otrębami.
Sałatka makaronowa z papryką i pomidorami
Składniki: dowolny makaron, ogórek, pomidor, zielona i żółta papryka, 2 łyżki oliwy, szczypior, pieprz, sól. Przygotowanie: Makaron ugotować, dodać kawałki pomidora, ogórka i papryki, wymieszać z oliwą, przyprawić, posypać natką lub szczypiorem.
Sałatka jajeczno-kukurydziana
Składniki: 1 jajko na twardo, garść rukoli lub innej porwanej sałaty, 3 łyżki kukurydzy, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, nać pietruszki, sól, kromka chleba z ziarnami. Przygotowanie: Jajko pokroić, połączyć z rukolą, kukurydzą i sosem z jogurtu, musztardy i natki, posolić.
Sałatka z papryki i kabanosów
Składniki: 4 łyżki suchego ryżu, po ½ papryki czerwonej i zielonej, kabanosy drobiowe, sok z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki. Przygotowanie: Ryż ugotować, paprykę pokroić w cienkie paski, kabanosy w skośne kawałki, wymieszać i skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i posypać natką pietruszki.
Sałatka Kajuńska
Składniki: ½ zielonej papryki, 3 ziemniaki, kawałek selera naciowego, czerwona cebula, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, sos tabasco, sól, pieprz. Przygotowanie: Warzywa pokroić, wymieszać z sosem z jogurtu, musztardy i kilku kropel tabasco, przyprawić.
Surówka z czarnej rzepy
Składniki: czarna rzepa, cebula, 7 rzodkiewek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, estragon, natka, sól, pieprz. Przygotowanie: Obraną rzepę i rzodkiewki pokroić i sparzyć wrzątkiem, dodać pierścienie cebuli, przyprawić do smaku, polać jogurtem i posypać estragonem.
Sałatka z tuńczyka
Składniki: 100 g tuńczyka z puszki, 3 łyżki zielonych oliwek, jajko na twardo, pomidor, łyżeczka majonezu light i musztardy, pieprz, koperek. Przygotowanie: Tuńczyka odsączyć, dodać oliwki, cząstki pomidora i jajka oraz sos z majonezu i musztardy, posypać posiekanym koperkiem i przyprawić pieprzem.
Sałatka z polędwicą
Składniki: polędwica wołowa (100 g), marchewka, liście sałaty, ogórek, garść kiełków soi, ząbek czosnku, cytryna, kolendra, bazylia, chili, sos sojowy. Przygotowanie: Polędwicę pokroić w paski, warzywa w kostkę lub paski, sałątę poszarpać, wymieszać z przyprawami, dodać kiełki.
Sałatka z papryki z serem
Składniki: bryndza 100 g, ½ czerwonej papryki, pomidor, ogórek, cebulka, ocet winny, sól. Przygotowanie: Warzywa pokroić w paski, bryndzę w kostkę. Wymieszać z octem i solą, dodać ser.
Sałatka z mozzarelli z pomidorami
Składniki: 3 plastry sera mozzarella, liście sałaty, pomidor, świeża bazylia, sól, pieprz. Przygotowanie: Na liściach sałaty położyć półplastry sera i pomidorów, przyprawić, posypać świeżymi liśćmi bazylii.
Sałatka ryżowa
Składniki: 70 g suchego ryżu pełnoziarnistego, 250 g pieczarek, 3 ogórki konserwowe, 1 średnia cebula, sól, pieprz, natka, 1 łyżeczka majonezu light. Przygotowanie: ryż ugotować na sypko, Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na wodzie. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez z przyprawami.
Sałatka z białą rzodkwią
Składniki: 1 mała marchew, 1/4 dużej, białej rzodkwi, 1 plasterek szynki gotowanej (25 g), 1 łyżeczka płatków kukurydzianych, 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru, 1/6 szklanki soku z pomarańczy, sok z cytryny, 1/4 łyżeczki miodu, sól. Przygotowanie: marchew i rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Szynkę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać i posypać płatkami. Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym, cytrynowym, miodem i solą. Sosem polać sałatę.
Sałatka meksykańska
Składniki: 4 jajka, 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2-3 krople tabasco, 1 łyżka soku z cytryny, 2 jajka, 50 g ugotowanej fasoli czerwonej, 30 g kukurydzy konserwowej, 2 liście sałaty. Przygotowanie: utrzeć sos z jogurtu, koncentratu, tabasco i cytryny. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami i położyć na liściach sałaty, polać sosem.
Sałatka piracka
Składniki: 100 g wędzonej makreli, 1 jajko ugotowane na twardo, 20 g marynowanych cebulek, 5 czarnych oliwek bez pestek, 1/2 pomidora, 3 liście sałaty radicchio, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka marynaty z cebulek, pieprz cayenne, sól. Przygotowanie: makrelę obrać ze skóry i usunąć ości, rozdrobnić. Cebulki, jajko, pomidora i oliwki pokroić w drobną kostkę. Z oliwy, octu, marynaty i przypraw sporządzić sos. Polać nim sałatkę ułożoną na liściach sałaty.
Sałatka rosyjska
Składniki: 1 średni pomidor, 50 g ogórka kwaszonego, 50 g groszku konserwowego, 50 g ogórka zielonego, ocet, sól, pieprz, 50 g ugotowanego kurczaka, 1 łyżeczka majonezu light, sałata, natka. Przygotowanie: pomidora umyć. Ogórka zielonego obrać i razem z kwaszonym pokroić w kostkę. Kurczaka drobno pokroić. Z pomidora odkroić wierzch i wydrążyć miąższ. Odstawić. Wymieszać w misce wszystkie pozostałe składniki, prócz pomidora, sałaty i natki. Włożyć do pomidora, udekorować natką i położyć na sałacie.
Sałatka ziemniaczana
Składniki: 3 ziemniaki, 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, bazylia, 1 łyżeczka octu winnego, oliwa z oliwek. Przygotowanie: ziemniaki ugotować w mundurkach ostudzić i pokroić, dodać posiekaną cebulę i pokrojone ogórki konserwowe. Całość doprawić bazylią, łyżeczką octu winnego i oliwy z oliwek.
Sałatka z kurczaka z rzodkiewkami
Składniki: pierś kurczaka 100g, kilka rzodkiewek, cebula ze szczypiorkiem, ogórek, łyżka musztardy i oliwy z oliwek, pieprz, sól, cukier, koperek. Przygotowanie: Mięso pokroić w paseczki i poddusić na oliwie, do schłodzonego dodać cebulkę, kawałki ogórka i rzodkiewek, wszystko wymieszać z musztardą, posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, przyprawić do smaku.
Surówka z oliwkami
Składniki: 3 pomidory, 1 zielony ogórek, 6 czarnych oliwek. Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić na średnie kawałki i wymieszać. Wstawić na ok. 15 min. do lodówki.
Sałatki owocowe:
Mix owocowy
Składniki: brzoskwinia, kiwi, 2 plastry ananasa w zalewie, 4 łyżki płatków z otrąb, łyżeczka cukru pudru. Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki i pokroić w kawałki, posypać płatkami oraz cukrem pudrem.
Sałatka egzotyczna
Składniki: 3 łyżki suchego kuskusu, 2 plastry ananasa w zalewie, 2 połówki brzoskwini w zalewie, 2 plastry wędzonej piersi z indyka, 3 łyżki soku z pomarańczy, curry, imbir, sól, pieprz. Przygotowanie: kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 min., owoce pokroić i dodać kawałki indyka, wymieszać z gotowym kuskusem i sokiem, przyprawić curry i imbirem.
Składniki: 2 mandarynki, mały banan, 3 krążki ananasa w zalewie, łyżka wiórków kokosowych, 2 łyżki mleka. Przygotowanie: Owoce pokroić, wymieszać i posypać wiórkami namoczonymi w mleku.
Sałatka jabłkowa
Składniki: 1 duże jabłko, 2 łyżki rodzynek, 2 brzoskwinie konserwowe bez soku, 1 łyżka soku pomarańczowego, 1/2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: jabłko zetrzeć na grubej tarce, resztę składników, oprócz rodzynek, zmiksować i połączyć z jabłkami i rodzynkami.
Sałatka swojska
Składniki: 1 średnia reneta, 1 mały banan, 1 średnia pomarańcza, 1 średnia gruszka, 100 g śliwek węgierek. Przygotowanie: wszystkie owoce po umyciu, obraniu i wydrążeniu pestek drobno pokroić i wymieszać.
Sałatka owocowa z sosem winnym
Składniki: 100 g arbuza, po 30 g: moreli, brzoskwiń, gruszek, wiśni. Sos: 40 ml wina czerwonego wytrawnego, 1/2 łyżeczki miodu, goździki, cynamon. Przygotowanie: arbuza obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pozostałe owoce umyć i obrać. Wiśnie wydrylować, resztę owoców pokroić w kostkę. Sos: do wina dodać miód i przyprawy, podgrzać, wymieszać i ostudzić. Owoce zalać sosem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Sałatka ryżowo-ananasowa
Składniki: 70g ryżu, 3 plastry pokrojonego ananasa z puszki, garść borówek amerykańskich, kubeczek jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Dodać 3 plastry pokrojonego ananasa z puszki i borówki. Całość zalać jogurtem, wymieszać.
Sałatki owocowa-warzywne (mieszane):
Kolorowa sałatka
Składniki: cebula, pomarańcza, 2 łyżki czarnych oliwek, chili, tymianek, cukier, pieprz, oliwa. Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka, dodać cząstki obranej pomarańczy i oliwki, całość wymieszać, dodać przyprawy i oliwę.
Sałatka meksykańska
Składniki: ½ awokado, kawałek cukinii, pomidor, ½ papryki, cebula ze szczypiorkiem, pieprz, sól, kolendra, sok z cytryny. Przygotowanie: Miękisz awokado wydrążyć i rozgnieć z sokiem z cytryny, dodać pokrojoną cukinię, cebulę, szczypior i paprykę i przyprawić, pomidora pokroić w plastry, ułożyć na nich puree z awokado z warzywami i posypać kolendrą.
Sałatka z cykorią i gruszką
Składniki: gruszka, cykoria, 3 plasterki sera pleśniowego, mandarynka, trybula, estragon, łyżka rodzynek. Przygotowanie: Gruszkę i ser pokroić i ułożyć na liściach cykorii, posypać namoczonymi rodzynkami, trybulą i estragonem.
Sałatka warzywno-owocowa
Składniki: kawałek selera korzeniowego 150 g, średnie jabłko, łyżka miodu, imbir, sok z cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Seler i jabłko zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i polać jogurtem z miodem, całość wymieszać i posypać imbirem.
Surówka z jabłka i marchewki
Składniki: jabłko, 2 marchewki, 2 łyżki rodzynek i jogurtu naturalnego, ½ pomarańczy, cukier. Przygotowanie: Marchewkę i jabłko zetrzeć, dodać cząstki pomarańczy i jogurt, posłodzić i posypać namoczonymi rodzynkami.
Sałatka z melonem
Składniki: 150 g melona miodowego, 85 g arbuza, 4 rzodkiewki, 1/3 sałaty lodowej. 1/3 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżeczka rzeżuchy. Sos: 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, ziarna pieprzu, sól. Przygotowanie: melona i arbuza obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić umyć, odciąć ogonki i przekroić na pół. Sałatę umyć i porwać na drobne kawałki. Owoce wymieszać z rzodkiewkami, sałatą i musztardą, odstawić na 30 min. do lodówki.
Sos: oliwę wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, dodać sok z cytryny z łyżeczką wody, doprawić solą. Sałatkę przed podaniem polać sosem i posypać rzeżuchą.
Surówka z selera i malin
Składniki: 1 mały seler korzeniowy, sok z cytryny, sól, pieprz, chilli, 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru, 200 g malin, 1 łyżeczka cukru pudru, 3 liście sałaty. Przygotowanie: selera po umyciu i obraniu pokroić na plasterki, a następnie w drobne paseczki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z solą, chilli, pieprzem i jogurtem. Dodać maliny i cukier puder. Położyć na liściach sałaty i udekorować malinami.
Sałatka pomarańczowa
Składniki: główka sałaty, 1 pomarańcza, żurawina kandyzowana, 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie). Przygotowanie: porwać na kawałki sałatę, dodać podzieloną na cząstki pomarańczę, ozdobić żurawiną. Można polać jogurtem.
Surówka z arbuza
Składniki: 75 g arbuza bez skóry i pestek, 1/4 średniego jabłka, 1/2 pomidora, 1/4 główki sałaty lodowej, sok z cytryny, 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru, 1/4 łyżeczki miodu, sól, natka. Przygotowanie: pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Arbuz i jabłko pokroić w grube plastry. Sałatę umyć i porwać na małe cząstki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą. Sosem polać sałatę i udekorować natką.
Składniki: pomidor, 3 łyżki krewetek z zalewy, 2 korniszony, ½ papryki, liście sałaty, sól, pieprz, sok z cytryny. Przygotowanie: Pomidora przekroić na pół, wydrążyć środki i drobno pokroić, dodać kawałki korniszonów, papryki, krewetek i sałaty, wymieszać, przyprawić, skropić sokiem z cytryny i wypełnić połówki pomidorów.
Grzanki z pomidorami
Składniki: 150 g pomidora, 1/4 bagietki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 4 oliwki bez pestek, 1 łyżeczka świeżej bazylii, sól, pieprz. Przygotowanie: pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i posiekać. Dodać bazylię, sól, pieprz i wymieszać. Czosnek obrać, posiekać z oliwą. Bagietkę pokroić w ukośne kromki, posmarować oliwą z czosnkiem i opiec w piekarniku. Oliwki zmiksować z oliwą i posmarować nimi grzanki. Nałożyć na nie masę pomidorową i podawać.
Jabłko faszerowane
Składniki: 1 duża antonówka. Farsz: 50 g piersi kurczaka bez skóry, 10 g szynki wieprzowej gotowanej, 1 plasterek obranego selera korzeniowego, 1 suszona morela, 1/4 łyżeczki miodu, 1/4 łyżeczki sosu sojowego, imbir, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól, 1 goździk. Przygotowanie: farsz: przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Morelę, szynkę, selera pokroić w paski. Sos sojowy połączyć z miodem i 1/4 łyżeczki wody. Dodać resztę składników i wymieszać. Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180oC) na 1 godzinę.