Babka górnicza

16 sierpnia 2011, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Ciacho zrobione według przepisu, jaki znalazłam w zeszycie mojej babci – nieco jedynie udoskonalone, gdyż ja dodaję wiecej dżemu, ponieważ lubię jak ciasto jest wilgne:)

Składniki:

  • 1 jajko
  • ponad pół słoiczka dżemu (w oryginale tylko 1 łyżka)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki margaryny
  • olejek cytrynowy lub pomarańczowy (pół opakowania)

Przygotowanie:

Dżem, jajko, margaryne i cukier należy zmiksować, na jednolitą masę. Następnie dodać mąke wymieszaną z kakaem, sodom i cynamonem. Ciągle miskując, wlewac po troszku mleka. Dodać olejek. Wylać na wysmarowaną blachę. Piec ok. 45 minut w temp 180*

file1313498009



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz