Babka górnicza
Artykuł zewnętrzny
Ciacho zrobione według przepisu, jaki znalazłam w zeszycie mojej babci – nieco jedynie udoskonalone, gdyż ja dodaję wiecej dżemu, ponieważ lubię jak ciasto jest wilgne:)
Składniki:
- 1 jajko
- ponad pół słoiczka dżemu (w oryginale tylko 1 łyżka)
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 kopiasta łyżeczka sody
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- pół kostki margaryny
- olejek cytrynowy lub pomarańczowy (pół opakowania)
Przygotowanie:
Dżem, jajko, margaryne i cukier należy zmiksować, na jednolitą masę. Następnie dodać mąke wymieszaną z kakaem, sodom i cynamonem. Ciągle miskując, wlewac po troszku mleka. Dodać olejek. Wylać na wysmarowaną blachę. Piec ok. 45 minut w temp 180*