Jajka w zielonym sosie

18 lipca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Piękny zielony sos- akurat na lato.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 4 jajka
  • 1/5 kostki masła
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
  • 20 dag mielonego szpinaku mrożonego
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

W woku rozgrzać masło. Wrzucić na nie pokrojony koper i chwilę smażyć .Dołożyć mielony szpinak ( najlepiej świeży rozdrobniony w malakserze , ale może być mrożony). Smażyć mieszając 5 minut. Wlać śmietankę i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Jajka ugotować na twardo. Obrać  gorące. Przekroić na połówki.

Podawać z ziemniakami z wody ułożone na sosie.

file1311014890