Jajka w zielonym sosie
Artykuł zewnętrzny
Piękny zielony sos- akurat na lato.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 4 jajka
- 1/5 kostki masła
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
- 20 dag mielonego szpinaku mrożonego
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- cukier
- sok z cytryny
W woku rozgrzać masło. Wrzucić na nie pokrojony koper i chwilę smażyć .Dołożyć mielony szpinak ( najlepiej świeży rozdrobniony w malakserze , ale może być mrożony). Smażyć mieszając 5 minut. Wlać śmietankę i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Jajka ugotować na twardo. Obrać gorące. Przekroić na połówki.
Podawać z ziemniakami z wody ułożone na sosie.