Botwinka ze szpinakiem

5 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sezon na botwinkę i nowalijki w pełni – trzeba to  wykorzystać.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 2 marchewki młode
  • gałązka natki pietruszki
  • kawałek listka ogrodowego maggi
  • kawałek liścia selera
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzecha
  • 8 dużych rzodkiewek
  • 10 dag szpinaku ( liście lub zamrożony )
  • 1 ogórek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • pieprz mielony
  • 1 szklanka jogurtu gęstego
  • cukier
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżka Barszczu czerwonego ekspresowego Knorra
  • przyprawa do zup i sosów w płynie ( Knorra )
  • ziemniaki ugotowane ( gorące )
  • skwarki z wędzonego boczku do kraszenia ( w wersji jarskiej podsmażona cebulka )

Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. Rzodkiewki i ogórek pokroić na plasterki ( część odłożyć ( tak 1/3 ) .Marchew pokroić w plasterki . W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej -wrzucić marchew i smażyć mieszając. Dołożyć  botwinkę, ogórki  i  rzodkiewkę – smażyć  3 minuty. Dodać szpinak( pokrojony w paseczki ( lub kawałek mrożonego ) i smażyć jeszcze 3 minuty .Przełożyć do garnka, zaleć wodą – lekko osolić. Gotować na małym gazie 10 minut. Wsypać barszcz czerwony. Zmieszać z jogurtem .( jogurt najpierw zahartować gorącą zupą. Dodać koper , pozostawione rzodkiewki i ogórek ( surowe ). Doprawić do smaku cukrem, przyprawą do zup.

Podawać z ziemniakami okraszonymi boczkiem , posypany szczypiorem i koprem.

file1307290225