EKOlogiczne naleśniki orkiszowe.
Składniki:
– 1 jajko BIO
– 2-3 czubate łyżki mąki orkiszowej lub z płaskurki BIO
– mleko BIO ( nie UHT ) lub woda
– łyżeczka oliwy z oliwek BIO
– 2-3 średnie ziemniaki BIO
– 1 burak czerwony BIO
– 2 marchewki BIO
– szczypta ziół prowansalskich/ świeży koperek BIO
– łyżeczka masła BIO
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone w kosteczkę warzywa ugotować do miękkości. Zaczynając od buraka, bo jest najtwardszy, w około 2 szklankach przefiltrowanej wody. Gdy warzywa zmiękną delikatnie podusić widelcem, zachowując wyczuwalne kawałki do gryzienia. Dodać łyżeczkę masła i szczyptę ziół prowansalskich lub świeży koperek i dokładnie wymieszać. W czasie gotowania warzywnego sosu przygotować naleśniki. Trzepaczką rozbić jajko, dodać mleko lub wodę. Wymieszać i powoli dodawać mąkę orkiszową lub z płaskurki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest gotowe dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Jeżeli dziecko jest uczulone lub nie toleruje jajek i mleka można naleśniki przygotować z mąki, wody i oliwy. Będą równie smaczne. Naleśniki piec na rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Ostudzone polać warzywnym sosem i pokroić na kosteczki. Pychaaa… Smacznego.
Ekologiczna gratka dla każdego niejadka :)