EKOlogiczne naleśniki orkiszowe.

19 maja 2011, dodał: malgosia74
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 jajko BIO
– 2-3 czubate łyżki mąki orkiszowej lub z płaskurki BIO
– mleko BIO ( nie UHT ) lub woda
– łyżeczka oliwy z oliwek BIO
– 2-3 średnie ziemniaki BIO
– 1 burak czerwony BIO
– 2 marchewki BIO
– szczypta ziół prowansalskich/ świeży koperek BIO
– łyżeczka masła BIO

Przygotowanie:
Obrane i pokrojone w kosteczkę warzywa ugotować do miękkości. Zaczynając od buraka, bo jest najtwardszy, w około 2 szklankach przefiltrowanej wody. Gdy warzywa zmiękną delikatnie podusić widelcem, zachowując wyczuwalne kawałki do gryzienia. Dodać łyżeczkę masła i szczyptę ziół prowansalskich lub świeży koperek i dokładnie wymieszać. W czasie gotowania warzywnego sosu przygotować naleśniki. Trzepaczką rozbić jajko, dodać mleko lub wodę. Wymieszać i powoli dodawać mąkę orkiszową lub z płaskurki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest gotowe dodać łyżeczkę oliwy z oliwek. Jeżeli dziecko jest uczulone lub nie toleruje jajek i mleka można naleśniki przygotować z mąki, wody i oliwy. Będą równie smaczne. Naleśniki piec na rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Ostudzone polać warzywnym sosem i pokroić na kosteczki. Pychaaa… Smacznego.

Ekologiczna gratka dla każdego niejadka :)

file1305827310



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...