Zupa szparagowa z waflami

6 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatna, typowo wiosenno-letnia zupa. Zamiast zagęszczania mąką – wafle.

Czas : 20 minut

Składniki :

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 litra wody
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1 wafel ryżowy z solą morską  Good Food
  • wafelki  do przegryzania  użyłam Minis Kuku-Kurydza  Good Food

Szparagi umyć i pokroić w kawałki. Zalać wodą  i dodać szczyptę soli. i cukru. Gotować 15 minut. Wrzucić wafel by nasiąknął płynem. Dodać śmietankę. Zmiksować w malakserze na krem. Doprawić do smaku. Zmieszać z koperkiem.

Podawać w filiżankach z wafelkami do przegryzania.

Doskonałe danie na wiosnę, lekkie , bez mięsa i odrobiną koniecznego dla organizmu nabiału (śmietanka) i wszystkich mikroelementów i witamin ze szparagów (kwas asparaginowego poprawi nam koncentrację i pamięć) – a wykorzystanie wafla ryżowego zamiast mąki to plus na rzecz lekkości.

file1304607768