Omurice – wersja Buni
Artykuł zewnętrzny
Kuchnia japońska fascynuje mnie od dawna. Ze zrozumiałych względów częściej wykorzystuję pomysł niż oryginalną recepturę.
Czas : 20 minut
Składniki :
- 1/2 szklanki gęstego gulaszu
- 1/2 szklanki ryżu ugotowanego ( raczej kleistego )
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 3 jajka
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- sól
- 2 łyżki oleju
Wymieszać ryż z gulaszem i pietruszką. Jajka wymieszać ze śmietanką – osolić. Na patelni rozgrzać olej. Wylać masę jajeczną i smażyć jak omlet na małym gazie. Kiedy już zetnie się całkowicie wyłożyć na środek farsz. Założyć jeden bok, potem drugi. Przykryć patelnię dużym talerzem i przewrócić omlet na talerz. Przykryć omlet kawałkiem czystego płótna ( gazą ) lub papierowym ręcznikiem kuchennym i uciskając nadać mu owalny kształt.
Udekorować. Jeść łyżką.
Można robić z gulaszem drobiowym, wieprzowym, wołowym. W oryginale był kurczak duszony z cebulą, czosnkiem, pomidorami.