Zupa krem grzybowa czyli kremowa zupa z resztek

29 kwietnia 2011, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Jeśli zostały nam z wczorajszego obiadu ziemniaki, których nikt nie chce zjeść, ale nie chcemy wyrzucać jedzenia – ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Podobnie jeśli bardzo się nam spieszy, lub zwyczajnie nie chce nam się gotować, sprawdzi się na 100%.


Porcja dla 3 osób

Składniki:

ziemniaki pozostałe po obiedzie (ok. 5-6 łyżek)
gorąca woda (ok. 0,6 – 0,7 litra)
bulion grzybowy w kostce (1,5 kostki)
bulion na wędzonym boczku (1/4 kostki)
pieprz, (maggi wedle uznania)
śmietana (2 łyżki)
grzanki

Przygotowanie:

Miksujemy pozostawione po obiedzie ziemniaki z gorącą wodą i kostkami bulionu. Używamy końcówki miksera z tnącymi ostrzami.
Doprawiamy do smaku przyprawami i śmietaną.
Najlepiej podawać zupę z grzankami i posypać przed podaniem siekaną zieleniną.