Czosnek niedźwiedzi – zastosowanie

28 sierpnia 2022, dodał: kasiaB23
Artykuł zewnętrzny

Czosnek niedźwiedzi należy do tej samej grupy roślin co czosnek pospolity, którego używamy na co dzień. Jego dzikie siedliska znajdują się w Polsce ( Sudety, Karpaty i Pogórze) , w Turcji i na Kaukazie, jednak coraz częściej jest również uprawiany.  Roślina osiąga 20-50 cm wysokości, bardzo łatwo się rozmnaża przez cebulki lub nasiona.

Zastosowanie czosnku niedźwiedziego jest bardzo szerokie , najczęściej w medycynie lub gastronomi, gdzie doceniane są jego walory smakowe oraz szerokie działanie do którego zaliczamy : silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym,  miażdżycy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach. Dodatkowo czosnek niedźwiedzi zebrany na początku pory kwitnienia pobudza trawienie.

Ta wydajna i aromatyczna i zdrowa przyprawa dostępna jest w sklepach ekologicznych oraz zielarskich 26g to koszt ok. 7 zł.  Dostępne są również kapsułki z wyciągiem  z niedźwiedziego czosnku oraz herbatki.

Oto kilka propozycji aby w pełni wykorzystać walory dzikiego czosnku, w sam raz na majówkę z przyjaciółmi :

Szaszłyki pieczarkowe z farszem z czosnku niedźwiedziego

składniki:

  • 40 pieczarek średniej wielkości
  • 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
  • 400 g twarożku ziołowego
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • po 1 łyżce posiekanego rozmarynu i tymianku

Pieczarki umyć i oczyścić wilgotną ściereczką. Trzonki delikatnie wykręcić, posiekać i razem z czosnkiem niedźwiedzim dodać do twarożku, wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem, napełnić nim kapelusze pieczarek. Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół i owinąć połowę pieczarek. Na zwilżone wodą patyczki do szaszłyków nabijać po 5 pieczarek, układając po dwa kapeluszami do siebie. Olej wymieszać z posiekanymi ziołami i posmarować nim grzyby. Szaszłyki smażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, przez około 10 minut odwracając co jakiś czas, żeby z każdej strony pieczarki się zarumieniły.

Zupa czosnkowa na 4 porcje (na litr wywaru)

składniki:

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • kostka bulionowa
  • 2 cebule
  • 200 gram ziemniaków
  • 50 gram masła sklarowanego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz

Liście czosnku obmyć i blanszować kilka minut we wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową i wrzucić do bardzo zimnej wody. Zagotować pół litra wody, dodać rozpuszczony bulion warzywny. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki obrać i wkładać do zimnej wody, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, poddusić posiekaną cebulę i ziemniaki.  Zalać bulionem warzywnym, gotować przez 10 minut. Liście czosnku odcisnąć, pokroić drobno na desce w poprzek włókien. Dodać bulion, wymieszać i rozdrobnić malakserem. Do zupy domieszać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Zobacz również:

  1. Cykoria – różne sposoby przygotowania
  2. Krewetki: różne sposoby przyrządzania
  3. Smaczne potrawy z soczewicy
  4. Dania z kiełkami