Puszysta zupa krem z buraków

2 marca 2018, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zupka z cyklu przerabiamy co mamy – na bazie rosołu szybka zupa krem.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1,5 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 małe buraczki
  • 1 cebulka
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz mielony
  • sok z cytryny

Obrać ziemniaki i buraczki. Pokroić ziemniaki w kostkę, a buraczki utrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w pół plasterki. Zalać rosołem i gotować 30 minut .Zmiksować w malakserze razem ze śmietanką. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przed podaniem podgrzać ale już nie gotować

Można podać do popicia, albo w miseczce z grzankami z bułki zrumienionymi na oleju i odsączonymi z tłuszczu.

Wersja jeszcze prostsza : rosół, ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, szklanka ugotowanych i utartych buraczków, cebulka i śmietanka.Wrzucić pokrojone ziemniaki i buraki do rosołu i zagotować. Zmiksować w malakserze i doprawić. Zupa będzie gotowa w 5 minut. Jak już mamy zupę krem z grzankami to drugie danie może być mniejsze lub delikatniejsze – no i co ważne nic nam się nie zmarnuje

file1301929878