Zapiekanka z łososia i ziemniaków

20 marca 2011, dodał: aganieznajoma
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

• 50 dkg filetów z łososia
• 2 cebule
• 8 ugotowanych ziemniaków
• 3 łyżki masła
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
• 3 jajka
• 2/3 szklanki mleka
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, zeszklić na nim cebulę.  Ziemniaki pokroić w plastry. Umytego i  osuszonego łososia pokroić w grubą kostkę lub poprzeczne plastry.  Małe, żaroodporne naczynia posmarować masłem. Warstwami układać na przemian ziemniaki,  cebulkę i łososia każdą warstwę przyprawić  i oprószyć koperkiem. Jajka zmiksować z mlekiem i zalać nimi naczynia do zapiekania. Piec w temperaturze 220 stopni C  aż jajka wymieszane z  mlekiem się zetną. Podawać z zielonymi dodatkami.