Pikantna zupa rybna
Artykuł zewnętrzny
Dla miłośników ryb – pyszna zupa rybna w pikantnej wersji-duet łososia i dorsza. Szybka i smaczna.
składniki:
- 2 ziarenka ziela ang.
- 2 listki laurowe
- 1-2 marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1/3 szklanki pokrojonych oliwek
- 1/3 szklanki słodkiej kukurydzy z puszki
- 1 filet dorsza (świeże lub mrożone, może być ze skórką)
- kawałek filetu z łososia (świeży)
- 4 łyżki oliwy
- słodka i ostra mielona papryka
- sol, pieprz do smaku
- sok z cytryny
Przygotowanie:
W garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i por. Dodać pokrojoną włoszczyznę, ząbki czosnku, listki i ziele angielskie, zalać 1 litrem gorącej wody, dodać sól. Zagotować. Gotować 20 minut. Dodać pokrojone na grube kawałki filety rybne, oliwki, kukurydzę i puszkę pomidorów (zmiksowałam je wcześniej). Gotować ok. 10 minut.Doprawić do smaku pieprzem, papryką słodką(2 łyżeczki) i ostrą (1 płaska łyżeczka) oraz sokiem z cytryny-do zupy rybnej obowiązkowo. Jeszcze lepiej smakuje następnego dnia. Posypać zieleniną. Podawać z pieczywem.