Pikantna zupa rybna

14 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Dla miłośników ryb – pyszna zupa rybna w pikantnej wersji-duet łososia i dorsza. Szybka i smaczna.

składniki:

  • 2 ziarenka ziela ang.
  • 2 listki laurowe
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/3 szklanki pokrojonych oliwek
  • 1/3 szklanki słodkiej kukurydzy z puszki
  • 1 filet dorsza (świeże lub mrożone, może być ze skórką)
  • kawałek filetu z łososia (świeży)
  • 4 łyżki oliwy
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sol, pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

W garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i por. Dodać pokrojoną włoszczyznę, ząbki czosnku, listki i ziele angielskie, zalać 1 litrem gorącej wody, dodać sól. Zagotować. Gotować 20 minut. Dodać pokrojone na grube kawałki filety rybne, oliwki, kukurydzę i puszkę pomidorów (zmiksowałam je wcześniej). Gotować ok. 10 minut.Doprawić do smaku pieprzem, papryką słodką(2  łyżeczki) i ostrą (1 płaska łyżeczka) oraz sokiem z cytryny-do zupy rybnej obowiązkowo. Jeszcze lepiej smakuje następnego dnia. Posypać zieleniną. Podawać z pieczywem.

file1300123666