Brukselkowa zupa-krem

14 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1,8 l. wywaru warzywnego
  • 750 g brukselki
  • 50 g masła
  • 1 cebulka
  • łyżka śmietany 12 %
  • łyżka śmietankowego serka topionego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotować wywar warzywny (może być z kostki, ale ja przygotowuję „szybki” wywar ze startej marchwi, selera, pietruszki i pokrojonego pora, odrobiny oliwy z oliwek, przyprawiam solą i pieprzem i gotowe).
Na maśle podsmażyć cebulkę, wrzucić pokrojoną brukselkę i smażyć kilka minut, mieszając. Dodać szczyptę soli i wymieszać. Zalać wywarem warzywnym, gotować do miękkości, zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i serek topiony (można więcej niż łyżkę). Doprawić solidnie solą i gałką muszkatołową, dodać cukier i posypać pieprzem.
Podawać z grzaneczkami i chrupiącym boczkiem.

file1300122503



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...