Antrykot z szalotkami

11 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

·    2 antrykoty (z kostką ok. 1,5 cm grubości)file1299855084
·    10 szalotek
·    20 ml Oleju Wielkopolskiego
·    sól, pieprz świeżo zmielony
·    2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
·    sok cytrynowy
·    gruboziarnista sól morska

Przygotowanie:

Mięso po umyciu i osączeniu posypać pieprzem i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Szalotki drobno pokroić.
Podgrzać 20 ml Oleju Wielkopolskiego i bardzo krótko podsmażyć z obu stron antrykot posypawszy mięso solą morską. Odstawić w ciepłe miejsce.
Podgrzać resztę masła z szalotkami i podsmażać je 2 minuty.
Antrykot położyć na ocieplonym półmisku, ułożyć na wierzchu szalotki w maśle, posypać natką pietruszki, pokropić sokiem z cytryny. Teraz ponownie przyprawić pieprzem i solą morską.