Antrykot z szalotkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
· 2 antrykoty (z kostką ok. 1,5 cm grubości)
· 10 szalotek
· 20 ml Oleju Wielkopolskiego
· sól, pieprz świeżo zmielony
· 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
· sok cytrynowy
· gruboziarnista sól morska
Przygotowanie:
Mięso po umyciu i osączeniu posypać pieprzem i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Szalotki drobno pokroić.
Podgrzać 20 ml Oleju Wielkopolskiego i bardzo krótko podsmażyć z obu stron antrykot posypawszy mięso solą morską. Odstawić w ciepłe miejsce.
Podgrzać resztę masła z szalotkami i podsmażać je 2 minuty.
Antrykot położyć na ocieplonym półmisku, ułożyć na wierzchu szalotki w maśle, posypać natką pietruszki, pokropić sokiem z cytryny. Teraz ponownie przyprawić pieprzem i solą morską.