Babka ziemniaczano-śledziowa

11 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
·     6 płatów filetów śledziowych
·     8 średnich ziemniaków
·    1/2 szklanki śmietany
·    2 jaja
·    łyżka mąki
·    sól, pieprz
·    4 łyżki Oleju Wielkopolskiego

Przygotowanie:

Śledzie umyć a następnie zalać szklanką mleka na 30 minut. Wymoczone wytrzeć papierową ściereczką kuchenną. Zmiksować.
Ziemniaki ugotować, starannie potłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wymieszać śledzie z ziemniakami, dodać śmietanę, sól, pieprz i jaja.

Wysmarować Olejem Wielkopolskim formę do pieczenia bab, nałożyć masę ziemniaczano-śledziową i wstawić do piekarnika.
Piec 40 minut w 200 st. C. Do babki tej najlepiej podać sos z korniszonów lub ogórki konserwowe.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz