Ogórkowa z pulpecikami

9 marca 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 10 średnich ogórków kiszonych,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 8 ziemniaków,
  • kostka rosołowa,
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietany,
  • sól, pieprz, koper

Pulpety:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • jajko,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • sól, pieprz

Ziemniaki, warzywa obrać i umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i zagotować. Mięso mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem, doprawić. Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar. Gotować 45 min. Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wsypać posiekany koper, doprawić.

Ja podaję ją z tostami z masłem.

file1299670104