Spagetti z sosem tuńczykowo-pomidorowym i groszkiem

29 maja 2011, dodał: Dobika
Artykuł zewnętrzny

Pyszne danie pełne smaku i aromatu, a przygotowuje się w niecałe 25 min. Pychota!!!

Składniki:
spaghetti –  200 g
duży pomidor – 1 szt.
cebula – 1 szt.
przecier pomidorowy – 3 łyżki
sok pomidorowy – 100 ml
tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
groszek zielony z puszki – 150 g
papryczka chilli w proszku – 1 łyżeczka
cukier – 2 łyżeczki
sól i pieprz świeżo mielony – do smaku
olej – 2 łyżki

Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę,włożyć spaghetti,pomieszać i gotować 5 min. Wyłączyć, przykryć pokrywką i pozostawić na 5 – 10 min.
Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulkę, smażyć przez 3 min, dodać drobno pokrojonego pomidorka – smażyć 3 min. wlać sok, dodać przecier pomidorowy, cukier, papryczkę chilli – zagotować, dusić 5 min., czas od czasu mieszając, włożyć tuńczyka razem z sosem, dodać groszek, doprawić solą i pieprzem do smaku – dusić jeszcze 8 min.
Makaron odcedzić, wyłożyć porcje na talerze, polać sosem i od razu podawać.

SMACZNEGO!!!!

file1306660713



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz