Pieczony kurczak z polentą w sosie porzeczkowym

11 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

2 filety z piersi kurczaka

250 g kaszki kukurydzianej

kilka gałązek czerwonej porzeczki

2 łyżki śmietany 30%

3 łyżki oliwy z oliwek

40 g startego parmezanu

4 szklanki wody

sos sojowy

1 łyżeczka miodu

sól, pieprz, papryka słodka, curry, sok z 1/2 cytryny

z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego, soli, pieprzu, curry i papryki zrobić marynatę,

polać nią kurczaka i odłożyć na 1 godzinę do lodówki,

kurczaka obsmażyć na patelni, następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celcjusza przez 15 min,

wyjąć z piekarnika, mięso odłożyć,

do tłuszczu z pieczenia dodać porzeczki chwilę smażyć, dodać śmietanę mieszając, dolać łyżeczkę sosu sojowego, sól, pieprz i paprykę,

do sosu dodać kurczaka i jeszcze chwilę podgrzewać,

osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,

podgrzewać mieszając 30 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy,

przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,

następnie pokroić ją w kawałki i obsmażyć na patelni,

polentę podawać z kurczakiem i sosem

file1268297017



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz