Pieczone ziemniaki z krewetkami i awokado

3 października 2010, dodał: p
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

8 średnich ziemniaków

sól i pieprz

olej

folia aluminiowa

Nadzienie: 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 80g świeżych ziół  (koper, pietruszka, bazylia, estragon), 20dag wędzonego łososia, pół cytryny, 150 g jogurtu naturalnego, 150 g śmietany 30%, 1 dojrzałe, niezbyt miękkie awokado, 10dag gotowanych krewetek, koperek.
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i posolić, a następnie zawinąć pojedyńczo w folię. Piec około godziny.
Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zioła opłukać i też pokroić. Płaty łososia, z wyjątkiem jednego, pokroić w kostkę, a pozostały płat, w pasemka o szerokości 2 cm. Wycisnąć sok z cytryny. Jogurt wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, oddać pokrojoną cebulę, czosnek, zioła i kostki łososia- całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Awokado obrać i przekroić na połowy. Usunąć pestkę, miąższ pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki wyjąć z folii, naciąć, zrobić zagłębienie i napełnić farszem. Polać sosem, przybrać cząstkami awokado, pasemkami łososia, krewetkami i koperkiem.
Smacznego.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....