Mleko kokosowe – pomysły na dania wytrawne

8 października 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Mleko kokosowe to nie tylko aromatyczny dodatek do potraw, ale także produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest alternatywą dla mleka krowiego, szczególnie wśród osób uczulonych na białka bądź cukier mleczny. Mleko kokosowe od dawna jest jednym z podstawowych składników kuchni tajskiej i azjatyckiej.

Mleko kokosowe jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego poprzez połączenie stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Zapewnia podaż wielu cennych witamin i składników mineralnych oraz jest źródłem bardzo wartościowych tłuszczów MCT (średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Kwasy tłuszczowe występujące w mleku kokosowym normalizują poziom lipidów we krwi, chronią przed skutkami nadmiernego spożycia alkoholu i wzmacniają przeciwzapalną odpowiedź organizmu. Obecny w kokosie kwas kaprynowy zmniejsza napięcie naczyń krwionośnych i poprawia ich elastyczność, co poprawia stan tętnic i zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Jako produkt pełnotłusty mleko kokosowe zawiera znaczną ilość kilokalorii, w związku z czym zaleca się jego umiarkowane, ale systematyczne spożywanie.

Kurczak w sosie curry

Składniki:
– 1 pojedyncza pierś kurczaka
– 1/2 czerwonej i zielonej papryki, pokrojonej w paski
– 1 łyżeczka czerwonej (lub żółtej) pasty curry
– 1 mała puszka (200 ml) mleka kokosowego
– 5 łyżek śmietanki kremówki
– cukier trzcinowy do smaku
– zielone liście np. szpinaku, roszponki lub rukwi wodnej

Przygotowanie:
Filet z kurczaka doprawić solą oraz pieprzem. Pokroić na kawałki i obsmażyć (w woku lub na patelni) na 1 łyżce oliwy, razem z pokrojoną papryką. Pod koniec smażenia dodać pastę curry. Wlać mleko kokosowe i gotować aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Dodać śmietankę kremówkę. Wymieszać i doprawić cukrem trzcinowym. Przełożyć do miseczek, udekorować zielonymi liśćmi.

mleko kokosowe kimchi

Mleka kokosowe znajdziecie w sklepie https://kimchi.pl

Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

Składniki:
– 25 g cienkiego makaronu sojowego lub makaronu ryżowego
– 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
– 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)
– 1 pojedyncza pierś kurczaka
– 1/2 cebuli
– 1/2 czerwonej papryki + chili
– 1,5 litra bulionu drobiowego
– 150 g pieczarek (opcjonalnie)
– 5 łyżek kukurydzy z puszki
– 250 ml mleka kokosowego
– 2 łyżeczki sosu rybnego
– szczypiorek

Przygotowanie:
Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 min. do namoczenia. W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać mieszając przez ok. 3 min. Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 min. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 min. Wlać gorący bulion i zagotować. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron, chili oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 min. Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem posypać listkami kolendry.

Koreańska zupa z krewetkami

Składniki:
– 50 g makaronu ryżowego wstążki
– 200 g krewetek
– 100 g pieczarek
– 100 g tofu (opcjonalnie)
– 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
– 1 łyżka czerwonej pasty curry
– 500 ml bulionu roślinnego
– 250 ml mleka kokosowego (z puszki)
– świeża kolendra
– 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
– 2 łyżki szczypiorku

Przygotowanie:
Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przepłukać. Krewetki oczyścić z pancerzy i jelit, oderwać ogonki, pokroić na kawałki (2 krewetki zachować w całości do dekoracji). Pieczarki umyć i pokroić. Tofu (jeśli go używamy) pokroić w kosteczkę. W garnku na oleju podsmażyć ciągle mieszając pastę curry (ok. 2 min.) w międzyczasie wlewać 2-3 łyżki mleka kokosowego, aby pasta nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Wlać gorący bulion i gotować przez 3 min. Dodać mleko kokosowe i gotować przez ok. 3 min., doprawić w razie potrzeby sosem rybnym lub solą. Dodać pokrojone pieczarki i tofu gotować przez 1 min. Dodać krewetki oraz makaron i gotować przez ok. 1/2 minuty. Podawać od razu, zupę posypać kolendrą oraz szczypiorkiem.

Zupa z kurczakiem i groszkiem

Składniki:
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 800 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
– 1,5 l bulionu z kurczaka
– sól i pieprz
– 1 mleko kokosowe w puszce
– 1 żółta cebula, w plasterkach
– 2 garści pokrojonej galangi
– kawałek imbiru
– posiekana trawa cytrynowa
– kliny limonki
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 2 łyżeczki pasty z krewetek (lub 2 łyżki sosu rybnego)
– chilli w plasterkach
– 2 pomidory pokrojone w kostkę
– 3 duże boczniaki pokrojone w plasterki
– sok z 1 limonki
– 2 garście tajskiej bazylii, posiekane
– 2 garście kolendry, posiekane
– 3 filiżanki groszku
– 3 garści kiełków fasoli (opcjonalnie)
– 2 zielone cebulki, posiekane (opcjonalnie)
– świeża tajska bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
Wlać bulion z kurczaka do garnka, doprowadzić do wrzenia. Dodać galangę, imbir, trawę cytrynową, limonkę kaffir, zmiażdżony czosnek, pastę z krewetek i szczyptę soli i pieprzu, zmniejszyć ogień i gotować zupę przez pół godziny. W międzyczasie do innego garnka dodać olej kokosowy i roztopić. Po stopieniu dodać kurczaka i smażyć, aż straci różowy kolor. Następnie dodać cebulę, grzyby, bakłażany, szczyptę soli, pieprzu i chilli i smażyć jeszcze przez 2 min. Wlać bulion przez sitko do garnka z kurczakiem i warzywami. Obniżyć temperaturę i dodać mleko kokosowe. Gotować około 5 min. przed dodaniem pomidorów, soku z limonki, bazylii i kolendry, a następnie gotować jeszcze 2 min. Na koniec dodać kiełki fasoli, groszek, cebulkę, bazylię i kolendrę.

Szaszłyki grillowane

Składniki:
– 2 piersi z kurczaka bez skóry
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 2 limonki
– 2 łyżki pasty chili sambal
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki octu ryżowego
– 2 łyżki sriracha
– 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na kawałki. Wymieszać pozostałe składniki marynaty i dodać kurczaka. Marynować mięso przez 2 godziny. Szaszłyki układać na folii aluminiowej i piec na kolor brązowy po obu stronach. Podawać z ulubionym sosem.

Kurczak na ostro z grzybami

Składniki:
– 1 pierś kurczaka bez skóry
– 4 filiżanki bulionu drobiowego
– 1 puszka mleka kokosowego
– 1 filiżanka pokrojonych świeżych grzybów
– skórka z limonki
– 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 łyżeczka sosu rybnego
– 1 ząbek czosnku, starty
– 1/4 filiżanki świeżej tajskiej bazylii lub liście bazylii
– posiekana świeża kolendra
– 1/4 szklanki posiekanej zielonej cebuli
– 2 łyżki pokrojonej na plasterki świeżej kajeńskiej lub innej czerwonej papryki

Przygotowanie:
Na patelni lekko podsmażyć kurczaka i dodać bulion. Gotować na średnim ogniu około 20 min. Zdjąć kurczaka na talerz. Odmierzyć 2 miseczki bulionu, przelać do rondelka. Rozdrobnić kurczaka, wrzucić do bulionu w rondlu, dodać mleko kokosowe, pieczarki, skórki z limonki, sok z limonki, imbir, sos rybny i czosnek. Gotować na średnim ogniu, aż grzyby będą miękkie (15 do 20 min.). Zdjąć zupę z ognia, dodać bazylię, kolendrę i zieloną cebulę. Udekorować każdą porcję czerwoną papryką.

 

Polędwiczki wieprzowe z groszkiem cukrowym

Składniki:
– 450 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na kawałki
– 1 zielona i czerwona papryka, grubo posiekane
– 1 cebula, grubo posiekana
– 1/3 szklanki sera typu Philadelphia Light Cream Cheese
– 1 łyżka tajskiej pasty z zielonym curry
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 1/2 szklanki wody
– 1 szklanka groszku cukrowego
– 3 filiżanki ugotowanego długoziarnistego brązowego ryżu
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:
Smażyć mięso na dużej patelni ok. 4 min. Dodać paprykę i cebulę, smażyć od 4 do 6 min., stale mieszając. Dodać kolejne 4 składniki i gotować 3 min., stale mieszając. Dodać groszek cukrowy i gotować 2 min. Podawać na ryżu, posypane kolendrą.

Makaron po wegańsku

Składniki:
– 1 brokuł
– 200 g mrożonego groszku
– 1 pęczek szparagów
– 50 ml oleju słonecznikowego
– 100 ml mleka kokosowego
– 1 cebula
– 3 cm korzenia imbiru
– kilka łyżek wiórków kokosowych
– sok i skórka z 1 limonki
– garść kolendry
– 250 g tagliatelle ryżowego
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Umyć i pokroić na kawałki szparagi, brokuły i kolendrę. Obrać i pokroić imbir i cebulę. Umieścić makaron w tupie lub w prostokątnej ceramicznej foremce, napełnić go wodą i trzymaj przez około 5-10 min. Następnie podgrzać wodę w dwóch rondlach. W jednym ugotować szparagi, brokuły i groszek, a w drugim makaron. Po lekkim ugotowaniu do makaronu dodać warzywa i sól i gotować razem jeszcze przez około 3-4 min. Dodać pastę ryżową i gotować przez kilka minut. Do woka wlać olej słonecznikowy, dodać skórkę limetki, imbir, cebulę i gotować jeszcze 5 min. Następnie dodać wiórki kokosowe i mleko, i gotować wszystko przez kolejne 2-3 min. Pod koniec dotowania dodać pastę, warzywa, sok z limonki, kolendrę, sól i pieprz.

Dorada z chili na mleku kokosowym

Składniki:
– 6 filetów z dorady (140 g)
– sól maldonowa
Na sos:
– 300 ml niesłodzonego mleka kokosowego
– 1 cebula
– 1 czerwone chili
– 2 ząbki czosnku
– 5 g pasty z krewetek
– 10 g mielonej kolendry
– 5 g kurkumy mielonej
– 5 g czerwonego chili w proszku
– trawa cytrynowa
– skórka z limonki
– 10 ml sosu sojowego
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– świeża kolendra
– 300 g ryżu jaśminowego

Przygotowanie:
Usunąć ości z fileta. Obrać i drobno posiekać czosnek i cebulę. Pokoić czerwoną chilli, usunąć nasiona, liście kolendry posiekać. Ryż przepłukać zimną wodą i ugotować. Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać posiekaną cebulę, kolendrę i chili. Smażyć przez kilka minut, gdy cebula będzie półprzezroczysta dodać czosnek i pastę z krewetek i gotować przez kolejną minutę. Dodać kurkumę, trawę cytrynową i przyprawy, gotować przez 30 sek. Dodać mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać do sosu kawałki ryby. Gotować przez ok. 4 min., posypać posiekanymi liśćmi kolendry, wycisnąć sok z limonki i posypać cebulką. Podawać z ryżem jaśminowym.

Niebieski marlin w mleku kokosowym

Składniki:
– 1/2 kg fileta z ryby (tuńczyk lub niebieski marlin)
– świeży sok imbirowy do marynowania (rozgnieciony imbir wymieszany z wodą)
– sól i pieprz do przyprawiania
– 1 łyżka posiekanego czosnku
– 1/2 łyżki świeżego imbiru
– 2 łyżki stołowe wina ryżowego
– 1/2 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:
Filet rybny oczyścić i zamarynować w soku imbirowym. Zmyć lekko wodą. Umieść rybę na patelni i dobrze doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony czosnek, plasterki świeżego imbiru, wino ryżowe i mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu. Przenieść gotowaną rybę na półmisek. Wlać zagęszczony sos na ryby, a następnie podawać.

Dorsz gotowany z warzywami

Składniki:
– 2 łyżeczki oleju arachidowego
– 2 łyżeczki świeżego imbiru, drobno startego
– świeża trawa cytrynowa
– 2 szklanki bulionu z kurczaka
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 2 liście limonki kaffirowej
– 2 łyżki soku z limonki
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 1 łyżka sosu rybnego
– 800 g filetu z dorsza
– kilka różyczek brokułów
– 100 g groszku cukrowego
– 1 paczka suma choy
– 2 zielone szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/2 szklanki świeżej kolendry
– świeże czerwone chili, cienko pokrojone
– 2 szklanki białego, ugotowanego ryżu, do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać olej na patelni, dodać imbir i trawę cytrynową i smażyć, mieszając, przez 2 min. Dodać mleko kokosowe, liście limonki, sok, cukier i sos rybny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 min. Dodać rybę, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 5 min. W międzyczasie ugotować groszek cukrowy i sumę choy. Podzielić warzywa między miski, położyć rybę i polać bulionem. Posypać szalotkami, kolendrą i chili. Podawać z ryżem.

Indyk z groszkiem i porem

Składniki:
– 800 g fileta z indyka
– 200 g mleczka kokosowego
– 100 g groszki mrożonego lub świeżego
– 1 por
– 2 duże ząbki czosnku
– 1/2 limonki
– 2 łyżeczki kolendry
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
– ok. 3 łyżek oleju
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Filety z indyka oczyścić i zamarynować. W tym celu wymieszać mleczko kokosowe z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem wyciśniętym z limonki, kolendrą, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Obtoczyć filety w przygotowanej marynacie i wstawić do lodówki na noc lub na co najmniej 3 godziny. Z pora odkroić jego białą połowę i pokroić w krążki. Groszek podgotować około 3 min., jeśli używamy mrożonego. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim krótko indyka z obu stron. Dodać por i przesmażyć go około 1 min., po czym dodać podsmażonego wcześniej indyka. Dusić całość około 10 min., 2 min. przed końcem dodając groszek.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....