Aranżacje wielkanocnego stołu

25 marca 2013, autor: Sfera Group

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
  • Email

33

Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym w roku. Dlatego, aby było wyjątkowe, zadbajmy nie tylko o smak podawanych potraw, ale także o oprawę stołu. To od niej w dużej mierze zależy charakter i atmosfera spotkania. A dzięki nakryciu zgodnym z tradycjami, ułożeniu zastawy i sztućców według zasad savoir-vivre, święta będą prawdziwe wykwintne i radosne. Radzimy, jak przygotować stół na wielkanocne śniadanie, aby pięknie się prezentował i podkreślał wyjątkowy charakter uroczystego posiłku.

Na stole jajko ma pierwszeństwo

Stół wielkanocny powinien być nakryty czystym, białym obrusem. Mimo, że tak nakazuje tradycja, dziś dobiera się także kolorowe, będące symbolem radości, nadchodzącej wiosny i nowoczesności. Na białym nakryciu jednak najładniej prezentują się wszelkie dekoracje, chociażby takie jak zielone gałązki bukszpanu oraz kompletna zastawa i święconka.

3

W przypadku wielkanocnego stołu, kolejność nakrywania jest nieco inna niż podczas przygotowywania uroczystego obiadu czy wigilijnej kolacji. Główne, a zarazem centralne miejsce, zajmuje bowiem koszyk bądź półmisek z poświęconym pokarmem oraz lukrowany baranek. Pozostałe elementy galanterii po prostu dobiera się tak, aby razem tworzyły estetyczną i harmonijną całość – mówi Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra. – Śniadanie wielkanocne jest też wyjątkowe ze względu na to, że rozpoczyna je dzielenie jajkiem, po którym zwykle spożywa się żur z kiełbasą. Dlatego zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejności, z jaką się je spożywa – uzupełnia Bartosz Hejmej.

Po jajku zastawa i sztućce       

Odpowiednio dobrane sztućce i zastawa mogą być ozdobą samą w sobie. Taki też powinien być końcowy efekt, dzięki czemu nie będziemy zmuszeni do wykorzystywania plastikowych ozdób i fajansowych dodatków. – Godne świąt wielkanocnych są z pewnością sztućce ze srebra – klasyczne i proste w swojej formie takie jak np. te z linii Księstwo Warszawskie firmy Hefra, świadczące o jakości przystrojenia, guście oraz klasie gospodarzy – mówi Bartosz Hejmej. – Przy śniadaniu, nakrycie stołu powinno być następujące: sztućce umieszcza się po bokach talerza płaskiego, na talerzu – talerz głęboki na żur z kiełbasą. Jeśli przy śniadaniu są tzw. przystawki, kładzie się osobny talerzyk deserowy, który w razie, gdy nie zostanie wykorzystany przy samym śniadaniu, może być przeznaczony na deser – ciasto, czyli mazury i pieczone baby. Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej są używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw. Więc po prawej stronie nakrycia powinien znaleźć się nóż obiadowo-deserowy bądź łyżka do zupy i nóż stołowy. Łyżkę można umieścić również nad talerzami. Natomiast po lewej stronie talerza powinny znaleźć się odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego – dodaje Bartosz Hejmej.

1

 2

Dekoracje – tylko naturalne

Obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się dekoracje (serwisy) i sztućce środka stołu, czyli waza z żurem, łyżka wazowa, maselniczka, naczynka na sól i pieprz. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem. Do tego, najlepiej w estetycznej obrączce, eleganckie serwety.

Całość warto urozmaicić świeżymi kwiatami i własnoręcznie robionymi ozdobami. Aktualne trendy, ale też i tradycja sugerują, aby nie było ich przesadnie dużo. Dzięki temu stół nie będzie przeładowany, a goście będą czuli się bardziej komfortowo. Dlatego niezbyt wysokie kwiaty i ozdoby powinny być rozmieszczone w taki sposób, aby nie przeszkadzały biesiadnikom w swobodnym sięganiu po potrawy. Warto dobrać dodatki w świeżych, energetyzujących kolorach nawiązujących do wiosny: w bieli, zieleni, żółci i odcieniach fuksji. Spośród wiosennych kwiatów można wybrać tulipany, żonkile, forsycje i narcyzy. Całość uzupełnić mogą gniazdka uplecione np. z sizalowego włókna, wydmuszki i rzeżucha.

Tak elegancko i estetycznie przybrany stół zachęci zebranych do posiłku i wprawi w radosny, wielkanocny nastrój. W tak pięknej aranżacji, każdy świąteczny posiłek jest wyjątkowy.

file1363362662

Zobacz również:

Sałatki na świąteczny stół

Wielkanocne aranżacje mieszkania

Jajka faszerowane – różne przepisy

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Aranżacje wielkanocnego stołu

  1. avatar paubia pisze:

    Co za piękne inspiracje!

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Lovela ZESTAW White + Color do prania 2x5l
Hipoalergiczna seria LOVELA Balsam. Wysoka skuteczność działania i zadowolenia wśród klientów jest wyznacznikiem marki.
Cena:
70 zł
Masażer stóp i łydek 4D Massager
Perfekcyjny masaż dzięki systemowi rolek i poduszek powietrznych!
Cena:
1990,00 zł
Rajstopy LILI 20 DEN
Eleganckie, miękkie i wygodne rajstopy gładkie
Cena:
6 zł
ROC Zestaw wyszczuplający do ciała
Jest to pionierski preparat o działaniu wyszczuplającym, antycellulitowym, nawilżającym - wszystko w jednym!
Cena:
39,98 zł
Tabletki i żele powiekszające biust
Marzysz o pięknym, jędrnym biuście? Zajrzyj do sklepu!
Cena:
od 78 zł
Musująca kula do kąpieli
Sklep Secret-soap.com
Cena:
9,90 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Gdzie wynając autokar w Krakowie?
W Krakowie znajdziesz taką firmę tutaj - - oni mają doświadczonych kierowców, dysponują...
Dieta dla redukcji wagi.
Ja stosuję dietę dukana. Dodatkowo przyjmuję suplement diety therm line man i chodzę...
Promocje na kosmetyki
Właśnie udało mi się kupić Oeparol Hydrosense płyn micelarny do demakijażu, dwupak w...
ogród marzeń
Jeśli zależy Wam na trwałym i pięknym ogrodzie to zróbcie to co ja, czyli...
facebook
[corner-ad id=1]