Dieta przy białaczce nie odbiega zbytnio od zwykłej, zdrowej diety, zawierającej antyoksydanty, witaminy i minerały. Jest ona polecana także dla osób zdrowych i chorych na inne rodzaje chorób nowotworowych.
Osoby chore na białaczkę powinny przede wszystkim jeść produkty zawierające m.in. witaminę C, E, A, beta-karoten, flawonoidy, cynk i selen. Zapobiegają one utlenianiu i starzeniu się komórek i neutralizują wolne rodniki. Trzeba pamiętać, że nie udowodniono w 100% ich efektywność w leczeniu białaczki.
Osoby chore powinny spożywać przede wszystkim takie produkty jak:
- grejpfruty,
- zielona herbata,
- jabłka,
- marchew,
- cebula,
- czosnek,
- jagody.
Wyżej wymienione produkty nie leczą białaczki tylko pomagają regenerować się organizmowi. Witamina C może zmniejszać nieprzyjemne skutki uboczne chemioterapii, witamina E natomiast zmniejsza ryzyko infekcji. Beta-karoten, według niektórych badań, spowalnia rozprzestrzenianie się choroby.
Osoba chorą powinna także spożywać dużo węglowodanów, aby mieć energię. Węglowodany w diecie powinny pochodzić z warzyw i owoców, zamiast z makaronów, białego ryżu czy ziemniaków. Energia równa się większa siła na walkę z chorobą.
Tłuszcze wbrew pozorom to zdrowa dieta, jeśli są to tłuszcze wielonienasycone takie które znajdziesz w: tranie, oliwie z oliwek, tłustych rybach, awokado, orzechach.
Osoba chora powinna unikać:
- czerwone mięso,
- żywność typu fast food,
- potrawy smażone,
- potrawy wędzone,
- żywność przetworzona,
- alkohol,
- słodkie napoje,
- nadmiar soli.
Każda choroba nowotworowa osłabia organizm. Białaczka niszczy odporność organizmu na infekcje, dlatego należy zawsze dokładnie myć wszystkie owoce i warzywa, dobrze jest także je obierać ze skórki i gotować. Zmniejszy to ryzyko dostania się bakterii do organizmu chorego.
Zawarte w soku grejpfrutowym furanokumaryny blokują działanie enzymu wątrobowego rozkładającego leki. Dochodzi do nadmiernego wchłaniania substancji aktywnych i zbytniego wzrostu ich poziomu we krwi. Stwierdzono to w przypadku leków nasercowych, nadciśnieniowych i przeciwnowotworowych. Mam zalecenie nie spożywać soku grejpfrutowego.
Zawarte w soku grejpfrutowym furanokumaryny blokują działanie enzymu wątrobowego rozkładającego leki. Dochodzi do nadmiernego wchłaniania substancji aktywnych i zbytniego wzrostu ich poziomu we krwi. Stwierdzono to w przypadku leków nasercowych, nadciśnieniowych i przeciwnowotworowych.
to jest jakiś idiotyzm, grejpfruty działają na białaczkowców jak czosnek i światło na wampiry.
z tymi grejpfrutami przy białaczce byłabym bardzo ostrożna – lepiej skonsultować z dietetykiem produkty dozwolone na podstawie listy zażywanych leków, gdyż grejpfruty mają zdolność wchodzenia w silne interakcje z wieloma lekami