Strona Główna
Sklep Forum Blogi Galeria Załóż konto Zaloguj się
Dieta dla cukrzyków
27 grudnia 2011, autor: pinkmause

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

eating-healthy1

Schorzenie diabetes mellitus zwane powszechnie cukrzycą jest przewlekłą chorobą przemiany materii spowodowaną brakiem lub nieprawidłowym działaniem hormonu – insuliny. W ujęciu medycznym cukrzyca jest schorzeniem metabolicznym o różnorakiej etiologii, charakteryzującym się przewlekłą hiperglikemią z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek na skutek defektu wydzielania i/lub działania insuliny. Wraz z zaburzeniem gospodarki cukrowej organizmu zaburzona zostaje również gospodarka tłuszczowa, białkowa i wodno-elektrolitowa. Nieprzyswojony przez komórki cukier – glukoza gromadzi się we krwi. Gdy stężenie glukozy przekroczy próg nerkowy, dochodzi do hiperglikemi czyli „przecukrzenia”.
Obecnie obowiązująca klasyfikacja cukrzycy pochodzi z 1999 roku (WHO) i opiera się na etiologii hiperglikemii. Cukrzycę typu I, nazywaną także cukrzycą wieku młodzieńczego, wywołuje nieprawidłowe funkcjonowanie wysepek trzustkowych, które nie wytwarzają wystarczającej ilości insuliny, hormonu sterującego procesami spalania glukozy. Cukrzyca typu I stanowi 10-15% wszystkich przypadków cukrzycy i występuje najczęściej u młodych, nieotyłych osób. Leczy się ją, podając insulinę i jednocześnie dietą niskocukrową. Cukrzyca typu II pojawia się najczęściej u osób dorosłych i zwykle nie wywołuje specyficznych objawów. Cukrzyca typu II występuje najczęściej u osób starszych i stanowi 85-90% wszystkich przypadków cukrzycy. Powstaniu insulinooporności sprzyja zarówno predyspozycja genetyczna, jak i działanie czynników środowiskowych. Wśród tych ostatnich kluczową rolę odgrywają przekarmianie i mała aktywność fizyczna. Trzustka wytwarza wystarczającą ilość insuliny, ale jej działanie nie jest skuteczne. Mimo że nie uważa się jej za chorobę tak niebezpieczną jak cukrzyca typu I, może prowadzić do poważnych schorzeń. Dlatego powinna być leczona. Prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu II jest prawie dwukrotnie większe u kobiet niż u mężczyzn, a jednym z głównych czynników ryzyka jest otyłość (nadwagę stwierdza się u 95% chorych na cukrzycę). Dlatego podstawą jej leczenia powinna być zmiana trybu życia i sposobu odżywiania. Dieta cukrzycowa jest bardzo ważna dla osoby cierpiącej na tą dolegliwość. Cukrzyca wtórna (typ III) jest spowodowana rozregulowaniem metabolizmu organizmu przez inne zaburzenia lub zespoły chorobowe. Do cukrzyc typu III, określanych mianem cukrzycy wtórnej zalicza się także cukrzyce wywołane przez zakażenia (np. różyczka wrodzona, wirus cytomegalii CMV), farmaceutyki i inne substancje chemiczne oraz cukrzyce pourazowe. Cukrzyce typu III stanową ok. 3% wszystkich przypadków cukrzycy. W klasyfikacjach cukrzycy zarówno w podziale Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), jak i przez Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA), cukrzyca ciężarnych została wydzielona jako IV postać cukrzycy obok cukrzycy typu I, cukrzycy typu II i cukrzycy wtórnej. Zadecydowały o tym prawdopodobnie niejednolite przyczyny powstawania. Cukrzyca ciążowa (zwana także cukrzycą ciężarnych) spowodowana jest zaburzeniem gospodarki hormonalnej organizmu podczas ciąży. Zazwyczaj całkowicie ustępuje po porodzie, ale zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II w przyszłości. Ten rodzaj cukrzycy występuje w przebiegu około 2-8% ciąż. Cukrzyca ciążowa (GDM) stanowi ponad 90% przypadków cukrzycy towarzyszącej ciąży. Obejmuje dwie odmiany: G1 – nieprawidłowa tolerancja glukozy z normoglikemią w warunkach przestrzegania diety i G2 – hiperglikemia na czczo i poposiłkowa w której konieczne jest leczenie dietą i insuliną.

42-16033166
Rozpoznanie u pacjenta cukrzycy wiąże się z koniecznością natychmiastowego podjęcia leczenia. U wszystkich pacjentów w pierwszym etapie wdraża się zasady zdrowego trybu życia, co oznacza modyfikację diety oraz wprowadzenie do codziennego stosowania ćwiczeń fizycznych, w celu skorygowania zaburzeń dotyczących wrażliwości na insulinę, wywołanych czynnikami środowiskowymi. Właściwa dieta jest podstawą utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. W przypadku chorych na cukrzycę jest niezbędnym warunkiem skutecznego leczenia i  pozwala unikać nadmiernych wahań cukru we krwi w ciągu doby. Prawidłowa dieta powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe w odpowiednich proporcjach. Powinno się jeść często, ale nie za dużo – zalecanych jest sześć posiłków dziennie. Dieta anty-cukrzycowa powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów (indeks glikemiczny), w tym przede wszystkim słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru. Ogranicza się również tłuszcze, natomiast zwiększa się ilość białka w porównaniu do żywienia człowieka zdrowego. Węglowodany powinny pokrywać 55-60% ogólnego zapotrzebowania energetycznego. Głównym źródłem węglowodanów powinny być: produkty zbożowe szczególnie bogate w błonnik tj.: kasze gruboziarniste, płatki zbożowe, pieczywo ciemne, ryż nieczyszczony oraz nasiona roślin strączkowych: fasola, groch i soczewica. Powinno się unikać spożywania węglowodanów prostych (cukrów prostych), cukru, miodu, dżemu i słodyczy, które powodują wzrost poziomu cukru we krwi. Białko powinno pokrywać 10-15% (wyjątkowo 20%) zapotrzebowania energetycznego. Ilość białka w diecie zwiększa się u kobiet w ciąży, karmiących oraz u dzieci i młodzieży.  Dobrym źródłem białka w prawidłowej diecie są ryby morskie, chudy drób, cielęcina, chude wędliny, mleko i przetwory mleczne odtłuszczone. Powinno unikać się wieprzowiny i tłustego drobiu (gęsi, kaczki) oraz żółtych serów. Tłuszcze powinny pokrywać mniej niż 30% zapotrzebowania energetycznego. Zaleca się tłuszcze pochodzenia roślinnego: oleje, oliwę z oliwek oraz rybne i margaryny miękkie. Powinno ograniczać się ilość spożywanego tłuszczu, także cholesterolu (mniej niż 300 g na dobę). Bardzo wskazane są warzywa – z wyjątkiem kukurydzy, ziemniaków, groszku konserwowego oraz owoce – z wyjątkiem bananów i śliwek. Powinno spożywać się warzywa w ilości 350-500 g na dobę, a owoców 200-300 g na dobę. Ponadto z pożywieniem powinny być dostarczone wszystkie, niezbędne dla organizmu składniki, takie jak witaminy i składniki mineralne, pierwiastki śladowe, włóknik pokarmowy, tak, aby nie było potrzeby podawania tabletek z witaminami, solami mineralnymi i z innymi suplementami. Najnowsze badania wykazują, że niektóre produkty mają działanie wybitnie obniżające poziom glukozy i insuliny. Są to: wiśnie, cynamon, winogrona, w tym wino. Podobnie rzecz ma się z czarną herbatą i kawą bez kofeiny.

tabe1

Zalecane techniki kulinarne:
Przygotowując potrawy pamiętać należy, że mamy do dyspozycji wiele możliwości. Należy jednak tak przyrządzać posiłki, aby nie zwiększać kaloryczności potraw i produktów, czyli unikać smażenia w głębokim tłuszczu. Do wyboru pozostaje nam zatem: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w folii, pergaminie, przyrządzanie potraw z rusztu, grilla.

Przykładowe przepisy dla chorych na cukrzycę:
Ryba duszona w mleku

Składniki: 150 g sandacza, szczupaka lub lina, 80 g (1/3 szklanki) chudego, słodkiego mleka, 50 g pomidorów, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki wody, sól.
Przygotowanie: Rybę oczyścić, umyć, posolić, włożyć do płaskiego rondla, skropić wodą, obłożyć cienkimi plastrami pomidora i zalać mlekiem. Dusić powoli na słabym ogniu, aż mleko wyparuje, a ryba pokryje się złotawą skórką. Przed podaniem posypać natką. Można podawać z makaronem bezjajecznym.

fish2

Filet rybny pieczony
Składniki: 100 g fileta z morszczuka (lub innej chudej ryby), 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2-3 oliwki, 2 g (1/2 łyżeczki) oliwy, 2 łyżki przecieru pomidorowego, pieprz, sól.
Przygotowanie: Filet oprószyć przyprawami. Beztłuszczową patelnię cienko posmarować oliwą, dobrze rozgrzać, dodać oliwki i przecier, włożyć filet i upiec, często obracając drewnianą łopatką, aby się nie przypalił.

fish3

Schabowy pieczony
Składniki (na 4 porcje): 4 kawałki schabu wieprzowego bez kości (40 dag), 1 białko, 1/3 szklanki mleka odtłuszczonego, 8 płaskich łyżek tartej bułki razowej (5 dag), łyżka oleju rzepakowego (10 g), sól, pieprz, majeranek lub inne przyprawy według własnych upodobań smakowych.
Przygotowanie: Mięso przygotować tak, jak na kotlety tradycyjne, czyli rozbić, obsypać przyprawami, panierować w białku rozrobionym z mlekiem i bułce. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200o. Blaszkę posmarować olejem, ułożyć na niej kotlety i wstawić do piekarnika. Po 5-10 min. zmniejszyć temperaturę do ok. 180o C i piec przez 15-20 min. W połowie tej części pieczenia przewrócić kotlety na drugą stronę. Podawać z ryżem lub kaszą i dowolną surówką.

meat1

Kotlet cielęcy pieczony
Składniki: 2 dag suchej bułki razowej, 3 łyżki mleka, 20 dag cielęciny (bez tłuszczu, kości, żył), 1/2 białka jaja, sól, pieprz, 1/4 łyżeczki oleju.
Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę opłukać i zemleć. Bułkę odcisnąć, połączyć z cielęciną i białkiem, dodać przyprawy, wyrobić jednolitą masę. Alufolię posmarować olejem. Z masy uformować kotlet, ułożyć go na alufolii, zawinąć szczelnie, umieścić w nagrzanym piekarniku i upiec. Podawać z ryżem lub kaszą i dowolną surówką.

meatball1

Gołąbki z ryżu i pieczarek
Składniki: 10 liści kapusty, 1 szklanka pieczarek, ½ szklanki papryki, 1 szklanka cebuli, ½ szklanki granulatu sojowego, 2 szklanki ryżu, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu sojowego jasnego.
Przygotowanie: Liście kapusty zalać wrzątkiem i gotować ok. 5 min. Pokrojone pieczarki, drobno pokrojoną słodką paprykę i cebulę oraz ugotowany granulat sojowy udusić w małej ilości oleju i wody. Wszystko oprócz liści kapusty wymieszać razem i napełnić tym nadzieniem każdy liść kapusty, tak aby można było je swobodnie zwinąć. Umieścić gołąbki w rondlu, polać wodą, przykryć i piec ok. 30 min.

gołębie1

Zupa-krem z dyni
Składniki: 15 dag dyni, 3 łyżki chudego, nie słodzonego mleka w proszku, 5 łyżek gotowanej, zimnej wody.
Przygotowanie: Dynię opłukać, obrać, pokroić w kostkę, zalać w rondelku ok. 1/2 szklanki wody, rozgotować i przetrzeć. Mleko w proszku połączyć dokładnie z 5 łyżkami wody, wlać do wrzącego przecieru, wymieszać i zagrzać lub zagotować.

pumpkin_soup1

Zupa z kurczaka
Składniki: 10 dag mięsa brojlera (bez kości), 10 dag włoszczyzny, 1/2-3/4 l wody, sól, 1 liść laurowy, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 białko jaja, 1 łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku.
Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać i pokroić. Włożyć wraz z mięsem do rondla, zalać wodą, dodać sól i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować powoli pod przykryciem. Gdy produkty będą na wpół miękkie, dodać liść i ziele angielskie. Po ugotowaniu odcedzić wywar. Mięso i warzywa pokroić i włożyć do wywaru. Z białka i mąki przygotować jednolite rzadkie ciasto. Wywar z pokrojonym mięsem zagotować i na wrzący wlać ciasto cienkim strumieniem. Gdy kluski wypłyną, wlać do talerza gorącą zupę, dodać jogurt i natkę.

chicken-soup-with-barley1

Zupa meksykańska
Składniki: 400 g mięsa cielęcego lub piersi z drobiu, 1 puszka kukurydzy konserwowej 250 g, 2 papryki , 1 duża cebula lub 3 małe (150 g), mała puszka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, sól do smaku, 1 łyżeczka przyprawy chili.
Przygotowanie: Mięso pokroić na wąskie paski, cebulę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni teflonowej i podsmażyć mięso do zrumienienia, mieszając od czasu do czasu. Następnie wyjąć mięso łyżką cedzakową, starając się osączyć je z jak największej ilości tłuszczu. Potem podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu cebulę, aż stanie się szklista. Połączyć w garnku mięso z cebulą, podlać ok. 1 szklanką gorącej wody i paprykę pokrojoną w kostkę i dusić do miękkości (ok. 20-30 min.). Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i kukurydzę odsączoną z zalewy. Dolać ok. 1-1,5 litra wody. Całość wymieszać i zagotować. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki. Do zupy można dodać puszkę białej fasoli.

mexicansoup1

Ryż z jabłkami
Składniki: 120 g ryżu słodkiego (kleistego), 450 ml mleka (1,5% tłuszczu), szczypta soli jodowanej, 2 łyżeczki słodzika, szczypta sproszkowanego cynamonu, 2 duże jabłka, 1 białko.
Przygotowanie: Ryż zagotować mlekiem i solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 min., od czasu do czasu mieszając. Na końcu dołączyć słodzik. Raz doprawić do smaku cynamonem. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Udusić na małym ogniu. Białko ubić trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę i zmieszać z ryżem. Dodać jabłka i wymieszać.

apple-cinnamon-rice-pudding_large1

Razowa szarlotka
Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki kukurydzianej, 150 g masła, szczypta cynamonu, 0,5 szklanki zimnej wody, 1,5 szklanki maki pszennej razowej; Nadzienie:
4 łyżki masy daktylowej (daktyle posypać cynamonem, zalać niewielką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie, przestudzić i zmiksować), 1 kg słodkich jabłek.
Przygotowanie: Zagnieść ciasto (składniki dodawać w kolejności z przepisu). Ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Jabłka obrać, pokroić i udusić. Wyjąć podpieczony spód, rozłożyć na nim równo masę daktylową i uduszone jabłka. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok 15-20 min.

apple-cake-21

Zobacz również:

  1. Odchudzająca zupa
  2. Najczęstsze pułapki jedzeniowe
  3. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?
  4. Jajka w dietach odchudzających
  5. Najgroźniejsze jedzenie świata


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Dieta dla cukrzyków

  1. avatar Lonia192 pisze:

    Zupe meksykańską ugotowałam i musze powiedzieć ze całkiem smaczna :)

  2. RYŻ. DIETA. INDEKS GLIKEMICZNY. IG TO BŁĘDY. ♥♥♥♥♥

    BH.240.
    MOTTO: Ryż, to KONIECZNOŚĆ !! *****

    WIKIPEDIA:
    Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
    Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

    IRL KRAKÓW:
    Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo NISKO, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !! Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

    WSKAZANIA TE MOŻNA I TRZEBA ZWERYFIKOWAĆ, RÓWNIEŻ UWIARYGODNIĆ:
    W trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !! Wobec tego ryż powinien być jako produkt żywieniowy; ZALECANY lub DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA:
    RYŻ biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne REALIA !! *****

    NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY:
    O ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!

    GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
    Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

    PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIĆ, BO NIE MA GDZIE:
    Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego !? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali. Warto !!

    CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    ZOBACZ TEŻ; CHLEB typu KR-IRL, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *****
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL

  3. INDEKS ŻYWIENIOWY, to tak. Cukrzyca typu 2, OTYŁOŚĆ; nie !!
    BH.56.
    MOTTO: IŻ produktu. *

    PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
    Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.

    TABELE TE OPRACOWALI NAUKOWCY Z KRAKOWSKIEGO INSTYTUTU NAUKOWEGO:
    O nazwie: IRL KRAKÓW. Spróbuj tak jeść, choćby kilka dni, a poczujesz się lżej i zdrowiej. Jemy niskotłuszczowo, 0% zatruwających toksyn, energetyczne tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Skuteczne, zdrowe i warto !!

    DOSTOSOWANIE SIĘ DO TABEL ZALECANE I DOZWOLONE, POZWALA W 2-3 DNI:
    Ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !! *

    KONKLUZJA finalna:
    Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

    R E F L E K S J A:
    INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

    ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    Rozdział R33 zawiera zestaw ćwiczeń na MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem bólów kręgosłupa u człowieka.

    AUTOR: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie.
    Wydawca: Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW ***
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL

  4. avatar Laura COOPER, Berlin pisze:

    CUKRZYCA typu 2. Można ją POKONAĆ !!
    BH.304.
    MOTTO: CUKRZYCA typu 2, a stabilny poziom cukru przez 24h !!

    Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają TRZUSTKI.
    Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; __czyli 26% wzrostu.
    Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

    Mając cukrzycę powinniśmy zatem stosować, dietę wg tzw. __NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!

    Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
    Dostosowanie się do tabel ZALECANE i DOZWOLONE pozwala w kilka DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !!

    1. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani ____POWIETRZE, ani ____WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.
    2. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani ____POWIETRZE, ani ____WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.
    3. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani ____POWIETRZE, ani ____WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.

    Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować OD ZARAZ !!
    Ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    R E F L E K S J A:
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

Dodaj komentarz


osiem − = 6


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto
Warto przeczytać
Jajka – pomysły i przepisy na przystawki i przekąski
Kasza jaglana – pomysły i przepisy
Makaron na różne sposoby – przepisy
Słodkie tarty na różne sposoby – przepisy
Olejek z drzewa herbacianego TTO Lambre
Olejek z drzewa herbacianego TTO Lambre
Działa kojąco, relaksująco
Cena:
21 zł
Sprawdź
Olej macadamia 30 ml
Olej macadamia 30 ml
Jasnożółty olej otrzymywany z tłoczenia orzechów makadamii
Cena:
10,50 zł
Sprawdź
Krem arganowy przeciwzmarszczkowy
Krem arganowy przeciwzmarszczkowy
Przeciwzmarszczkowy krem z olejkiem arganowym dla wszystkich typów skóry. Odmładza i ujędrnia.
Cena:
32,90 zł
Sprawdź
FORUM - bieżące dyskusje
Mój najdziwniejszy sen...
Byłam z koleżanką na plaży i podszedł do nas dzik, który zaczął mi zlizywać...
Jako dziecko najbardziej lubiłam...…
Jako dziecko najbardziej gustowałam w owocach, które rosły w sadzie sąsiada ;)...
Jako dziecko najbardziej lubiłam...…
Jako dziecko najbardziej lubiłam wafelki Dla babci i dziadka był to koszt niewielki a dla...
Mój najdziwniejszy sen...
Siedziałam zamknięta w białym pokoju z widokiem na hałdę węgla i byłam przywiązana...
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM