Zielony i bardzo zdrowy dodatek do kanapek, który zawsze możesz mieć pod ręką

22 kwietnia 2024, dodał: Marta Dasińska

Coraz częściej sięgamy po zielone dodatki do kanapek czy sałatek, ale prym wiodą kiełki, glony czy nudna zielona pietruszka. Zapominamy o bombie witaminowej, która najczęściej pojawia się w naszym menu jedynie w okresie Świąt Wielkanocnych. Rzeżucha, która przez lata była obecna w naszej kuchni, obecnie w naszych jadłospisach pojawia się już jedynie sporadycznie.

rzeżucha

Niestety rzeżuchę trudno kupić w sklepie spożywczym i dlatego jest ona coraz bardziej zapomniana. Warto naprawić ten błąd, tym bardziej, że domowa uprawa rzeżuchy jest trywialnie łatwa i nie wymaga absolutnie żadnych zdolności czy nadzwyczajnych umiejętności. Nawet w niektórych przedszkolach dzieci zakładają swoje uprawy rzeżuchy, co jest wystarczającym dowodem, że każdy to potrafi. Wystarczy kupić torebkę nasion dostępnych w każdym większym sklepie.

Nasiona należy namoczyć w wodzie i pozostawić je w niej na kilka godzin. Galaretowate nasionka wystarczy przenieść na talerzyk lub salaterkę wyłożone gazą, ręcznikiem papierowym czy wilgotną watą i regularnie podlewać, a już po kilku dniach nasionka zaczną kiełkować. Talerzyk należy postawić na parapecie lub w innym, najlepiej dobrze nasłonecznionym miejscu. Rzeżucha na podkładzie rośnie około 5 dni, zatem po tygodniu kiełki są już gotowe do ścięcia.

jak rośnie rzeżucha

Możemy namoczone nasionka umieścić w ładnych szklanych kieliszkach, a nawet skorupkach jajek i wykorzystać jako ozdobę na stół wielkanocny. Taka hodowla domowa to prawdziwa frajda i to nie tylko dla dzieci. Jednak rzeżucha to nie tylko ciekawa ozdoba, ale także, a może przede wszystkim prawdziwa bomba odżywcza. Te zielone listki dostarczą nam witamin A, B, C i K oraz żelaza, wapnia, jodu, fosforu i magnezu. To także bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu foliowego. I forma ich dostarczania, jest na pewno przyjemniejsza niż łykanie kolejnych reklamowanych suplementów. Warto dodać, że korzenie rzeżuchy są jadalne i smaczne tak samo jak listki, i także posiadają te same prozdrowotne cechy.

rzeżucha w skorupkach jaj

Właściwości zdrowotne rzeżuchy są niezwykle imponujące, reguluje ona poziom cukru w organizmie i działa moczopędnie, wspomagając tym samym pracę nerek i oczyszczając drogi moczowe. Dodatkowo, co bardzo istotne w okresie wiosennym, rzeżucha pomaga wzmacniać odporność oraz pomaga w detoksykacji, może być zatem istotnym składnikiem wiosennych diet oczyszczających. Zawiera także luteinę i zeaksantynę, które chronią nasze oczy przed promieniowaniem UV.

Według medycyny ludowej rzeżucha jest idealnym remedium na przeziębienia oraz naturalną pomocą w leczeniu anemii, reguluje procesy trawienne i zapobiega niestrawności, chroni też układ sercowo-naczyniowy i istotnie wpływa na poprawę zdrowia skóry, paznokci oraz włosów, a także przywraca energię i witalność. Według najnowszych badań zawiera także przeciwutleniacze, które stanowią ochronę przed nowotworami. Zatem wartościami odżywczymi i właściwościami rzeżucha przewyższa inne nowalijki, tym bardziej, że hodujemy ją bez żadnych chemicznych nawozów.

kanapki z rzeżuchą

Wszystko to dobitnie przekonuje, że warto sięgać po rzeżuchę, dodać ją do pasty z białego sera, makaronu, sałatki czy jajek, albo wrzucić do blendera przygotowując domowe koktajle lub soki. W okresie świątecznym możemy po prostu postawić ją na stole i zachęcać do skubania przy posiłku. Za sprawą lekko pikantnego posmaku każde danie, w tym zwykła kanapka, nabierze wyjątkowego smaku. Może jest niepozorna i staropolska, ale niezastąpiona w każdym wiosennym jadłospisie. A najlepiej, aby była obecna na naszych stołach przez cały rok.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....