Żurek z pieczarkami na białej kiełbasie i z zacierką

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trochę inny żurek –  taki z cyklu zup do syta – o lekko grzybowym smaczku .

Czas : 45 minut

Składniki:

  • 4 cienkie białe kiełbaski
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju ( słonecznikowego )
  • 1 torebka Żurku
  • 1/2  szklanki słodkiej śmietanki 18 % lub lepiej 30 %
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka ugotowanej zacierki ( użyłam żółtą z dodatkiem kurkumy )
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku

file1287764581

Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew w pól plasterki. Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody . Kiełbaski przekroić na 6 kawałeczków każdą , a potem ponacinać w tzw. ,,ośmiorniczki ” i dodać do zupy razem z zacierką . Rozgrzać na patelni olej , masło i pokrojone w pół plasterki pieczarki i usmażyć je na rumiano .Odłożyć trochę do dekoracji , a resztę wrzucić do zupy .Gotować wszystko 30 minut . Żurek  rozrobić z ½ szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut .Wlać śmietankę , wsypać koper ( trochę zostawić do dekoracji ).

Podawać posypany koprem, obłożony plasterkami usmażonych pieczarek.

Jest bardzo syta i zupełnie wystarcza za jednogarnkowy posiłek .