Żurek z pieczarkami na białej kiełbasie i z zacierką
Trochę inny żurek – taki z cyklu zup do syta – o lekko grzybowym smaczku .
Czas : 45 minut
Składniki:
- 4 cienkie białe kiełbaski
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 6 średnich pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju ( słonecznikowego )
- 1 torebka Żurku
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % lub lepiej 30 %
- 1 litr wody
- 1 szklanka ugotowanej zacierki ( użyłam żółtą z dodatkiem kurkumy )
- 1/2 szklanki pokrojonego koperku
Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew w pól plasterki. Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody . Kiełbaski przekroić na 6 kawałeczków każdą , a potem ponacinać w tzw. ,,ośmiorniczki ” i dodać do zupy razem z zacierką . Rozgrzać na patelni olej , masło i pokrojone w pół plasterki pieczarki i usmażyć je na rumiano .Odłożyć trochę do dekoracji , a resztę wrzucić do zupy .Gotować wszystko 30 minut . Żurek rozrobić z ½ szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut .Wlać śmietankę , wsypać koper ( trochę zostawić do dekoracji ).
Podawać posypany koprem, obłożony plasterkami usmażonych pieczarek.
Jest bardzo syta i zupełnie wystarcza za jednogarnkowy posiłek .