Żurek w chlebie
Artykuł zewnętrzny
Smaczny żurek w chlebie.
- chlebek okrągły mały 3 szt
- Żurek w butelce ewentualnie w torebce
- włoszczyzna 1/2 pęczka
- kiełbasa 30 dkg
- śmietana 1/2 szklanki
- majeranek
- czosnek 2 ząbki
- sól
- pieprz
- listek laurowy
Z chleba skroić wierzch (można zamówić specjalny chleb w piekarni) lub kupić w markecie, wydrążyć środek.Ugotować żurek, kiełbasę pokroić drobno, zalać wodą, zagotować, dodać listek,czosnek i przyprawy , gotować 15 min z włoszczyzną (włoszczyznę kroimy na kawałki, potem wyjmujemy) rozrobić żurek wg przepisu, wlać zagotować, zaprawić majerankiem i śmietaną.Wlać żurek do chleba i od razu podawać.
Smacznego.