Zupa czosnkowa
Artykuł zewnętrzny
Więcej na : nietylkokuchnia.blogspot.com
Zanim zostałam mamą, każdej zimy jeździłam na narty. Oczywiście tęsknie za tymi wyjazdami. Jednak najbardziej brakuje mi czeskiej kuchni, a zwłaszcza zupy czosnkowej :).
Jeżeli kiedyś będziecie przejeżdżać prze miejscowość Swboda nad Upą, przy głównej drodze znajduje się drewniany domek, gdzie podają najsmaczniejszą zupę czosnkową jaką jadłam.
Nie wiem kiedy będę miała okazję ponownie odwiedzić tamto cudowne miejsce, dlatego postanowiłam przygotować ją w domu.
Jakie odczucia po zjedzeniu domowej zupy czosnkowej ? Hmm znikała z talerzy w zaskakującym tempie. Jednak następnym razem zrobię ją troszkę gęstszą.
Składniki :
- 2 litry wody
- 20 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka vegety
- pieprz
- 1 mały liść laurowy
- ¼ łyżeczki tymianku
- 1 goździk
- 4 żółtka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Do wody wrzucamy obrany czosnek, dodajemy sól, vegetę, pieprz, tymianek, goździk i liść laurowy.
- Gotujemy 30 minut.
- Liść i goździk wyrzucamy.
- Czosnek odławiamy i przeciskamy go przez wyciskarkę do czosnku do wywaru.
- Zdejmujemy z ognia.
- Żółtka ubijamy mikserem z oliwą aż utworzą puszystą, jasną masę.
- Powoli dodajemy do zdjętej z ognia zupy energicznie mieszając trzepaczką.
- Nie gotujemy.
- Podajemy z grzankami.
- Zupę można dodatkowo posypać parmezanem.