Złote mleko
Składniki:
- ¼ szklanki sproszkowanej kurkumy
- ½ szklanki wody mineralnej lub z kranu
- mleko ( dowolne np. daktylowe, kokosowe, owsiane, roślinne )
- opcjonalnie: pieprz, imbir, goździki, kardamon, cynamon, olej kokosowy, miód ( ulubione składniki do poprawy smaku )
Przygotowanie:
Z tych składników przygotowujemy bazę pod złote mleko, czyli pastę. Zaczynamy od podgrzania wszystkiego na średnim ogniu do 7 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać. Następnie musimy pilnować, aby pasta nie zaczęła się gotować. Gotową pastę mieszamy z ciepłym mlekiem – 1 łyżka pasty na szklankę mleka.
Pij złote mleko raz dziennie najlepiej przed snem. W przypadku zmagania się z infekcją możesz pić napój nawet co 4 godziny. Pamiętaj, że zawsze warto skonsultować to z lekarzem.
zobacz również:
Kurkuma i kurkumina – właściwości i zastosowanie
Kurkuma, curry, imbir- przyprawy życia
Potrawy z dyni – 4 super proste przepisy