Kurkuma i kurkumina – właściwości i zastosowanie
Kurkuma to bardzo znana przyprawa posiadająca mnóstwo właściwości dzięki czemu znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie tradycyjnej. Z pomocą kurkumy leczy się bóle miesiączkowe, dolegliwości żołądkowe, czy świeże rany i blizny. Jest to możliwe dzięki związkowi zwanym kurkuminą, która jest polifenolem leczniczym. Zobacz co jeszcze warto wiedzieć o kurkumie.
Co nieco o przyprawie
Kurkuma swoje korzenie ma w Indiach i wyglądem przypomina imbir. Została doceniona głównie w kuchni azjatyckiej. Kurkumina odpowiada za żółtopomarańczowy kolor przyprawy. Już w starożytnych Chinach kurkuma była używana do leczenia chorób pasożytniczych, wrzodów, stanów zapalnych i skurczy menstruacyjnych.
Na kondycje mózgu
Dzięki kurkumie procesy naprawcze ludzkiego mózgu mogą zostać o wiele szybciej przywrócone do formy. Dzięki tumeronie komórki nerwowe zostaja pobudzone i zaczynają się namnażać. Jest to bardzo pomocne przy wszelkich urazach mózgu oraz przebytych chorobach. Istnieją przypuszczenia, że kurkuma pomaga w leczeniu choroby Alzheimera i udaru mózgu. Aktywne składniki kurkuminy stymulują system immunologiczny do niszczenia białek, gdyż są one odpowiedzialne za problemy z przewodzeniem sygnałów nerwowych, co powoduje zaburzenia pamięci i osobowości.
Na nowotwór
Polifenol zawarty w kurkumie posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz antynowotworowe. Stosuje się ją w wspomagająco leczeniu nowotworów:
- rak skóry
- rak płuca
- rak jamy ustnej
- nowotwory głowy i szyi
- rak przełyku
- rak żołądka
- rak wątroby
- rak trzustki
- rak jelita cienkiego
- rak okrężnicy
- rak pęcherza moczowego
- rak prostaty
- rak gruczołu piersiowego
- rak szyjki macicy
- chłoniaki
Testom poddano pacjentów z polipami jelita, którzy przez 6 miesięcy spożywali kurkuminę. Okazało się, że liczba polipów spadła aż o 60 % a dodatkowy zmniejszyły swoje rozmiary o połowę.
Kurkumina wspomaga również działanie taxolu, czyli leku, które podaje się pacjentom w leczeniu raka piersi. Dzięki kurkuminie proces leczenia staje się o wiele mniej toksyczny i skuteczniejszy.
Pamiętaj jednak, że kurkumina to nie lek na raka, a jedynie pomoc przy odpowiednim leczeniu.
Na trawienie
Kurkuma posiada również właściwości żółciopędne dzięki czemu łagodzi stany przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Stosuje się ją w produkcji preparatów złożonych w dyfuzji trzustki oraz zaburzeniach trawienia. Dodatkowo kurkuma ochrania wątrobę przed uszkodzeniami, niewydolnością oraz stanami zapalnymi.
Na infekcje
Kurkumina zapobiega powstawaniu infekcji bakteryjnych, wirusowych oraz grzybicznych. To właśnie kurkumina odpowiada za leczenie infekcji oraz hamowanie namnażanie się niebezpiecznych wirusów. Dodatkowo poprawia samopoczucie pacjenta i usprawnia działanie właściwych środków przeciwwirusowych.
Na choroby oczu
Kurkuma korzystnie wpływa na leczenie zespołu suchego oka, zapalenia spojówek, jaskry a nawet retinopatii. Badania w tym kierunku są cały czas prowadzone, aby dokładnie zbadać działanie kurkumy w tym obszarze.
Zastosowanie w kuchni
Kurkuma to główna przyprawa na Bliskim Wschodzie i jest głównym składnikiem curry. Stosuje się ją również w produkcji musztardy i sosu Worcestershire. Jest też idealnym dodatkiem do zup, drobiu, owoców morza i potraw z ryżem. Bardzo często kurkuma stosowana jest zamiennie z szafranem.
Pamiętajcie o porannym, ciepłym naparze z kurkumą, na bazie wody filtrowanej z dodatkiem pieprzu (pepperina zawarta w pieprzu uaktywnia kurkuminę z kurkumy) oraz oleju z pestek dyni, gdyż dodatek tłuszczu też jest wskazany.
Kurkuma w kosmetyce
Czy wiedzieliście, że kurkuma jest dodatkiem szminek? Używa jej się do barwienia szminek oraz podkładów i płukanek do włosów. Natomiast olejek z kurkumy dodaje się do perfum. Kurkumę znajdziesz również w maseczkach na przebarwienia i do cery tłustej.