Kurkuma, curry, imbir- przyprawy życia

29 lutego 2016, dodał: czekoladka

Kurkuma, imbir i curry nie tylko nadają potrawom wspaniały smak i aromat, ale mają też cenne walory lecznicze. Te przyprawy warto zaprosić do swojej kuchni w mroźne zimowe dni, ponieważ wspaniale rozgrzewają.

different types of turmeric barks

Kurkuma nazywana jest przyprawą życia, inaczej znana jako ostryż długi. Wywodzi się z Azji, znana była już w starożytności. Kurkuma to nic innego jak podziemne kłącze, bardzo podobne do imbiru, o żółtawobrązowym kolorze, po zmieleniu zmienia kolor na żółty, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako barwnik.

imbir

Imbir wywodzi się z Indii i Chin. Również występuje w postaci kłącza o bladożółtym wnętrzu i skórce o kolorze od brązowego do kremowego. Ma silny aromat o słodkiej nucie, lecz w smaku jest lekko palący.

cury

Curry to nic innego jak po prostu mieszanka takich przypraw jak: kurkuma, kolendra, imbir, czosnek, chili, pieprz, cynamon, goździki, kardamon, kminek i gałka muszkatołowa. Może być koloru żółtego, zielonego lub czerwonego.

Przyprawy te doskonale rozgrzewają organizm, poprawiając krążenie krwi, regulując krzepnięcie krwi i jej ciśnienie oraz przeciwdziałają miażdżycy. Ponadto przyprawy te wzmacniają naczynia limfatyczne i krwionośne, wchodzące w skład układu odpornościowego i chronią je przed uszkodzeniami. Szczególnie imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne, dzięki którym zwalcza bakterie i wirusy. Działa też przeciwbólowo i przynosi ulgę bolącym stawom, szczególnie przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Ponadto dotleniają organizm i spowalniają starzenie się komórek.

Curry i kurkuma zawierają związek działający przeciwzapalnie, tzw. Kurkuminę, który ogranicza rozwój komórek nowotworowych i zmniejsza ryzyko zachorowania na białaczkę, raka okrężnicy, wątroby, żołądka i jajników. Badania naukowe dowiodły też, że osoby spożywające ¼ łyżeczki kurkumy dziennie rzadziej chorują na raka płuc, piersi i nerek. Kurkuma w czystej postaci nie wchłania się w przewodzie pokarmowym. Aby była skuteczna, musi być połączona z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry). Imbir zaś to silny antyutleniacz, dzięki czemu również ma działanie antynowotworowe.

Podwyższają ilość substancji, które wpływają korzystnie na nastrój i chronią prze chorobą Alzheimera. Dzięki temu opóźniają, a nawet zapobiegają wielu chorobom mózgu i poprawiają pamięć.

Imbir hamuje mdłości, łagodzi poranne nudności ciężarnych i jest stosowany w chorobie lokomocyjnej. Ich spożywanie zmniejsza skutki cukrzycy i wpływa korzystnie na osoby z cukrzycą typu 2. Zmniejsza bowiem produkcję glukozy i tzw. glikogenu w wątrobie, pobudza wydzielanie insuliny przez trzustkę, co ułatwia wchłanianie cukru i obniża jego poziom we krwi. Szczególnie skuteczna jest w tzw. stanie przedcukrzycowym. Azjatyckie przyprawy poprawiają metabolizm, warto je więc stosować podczas odchudzania. Ułatwiają trawienie, pobudzają wydzielanie liny i soku żołądkowego i żółci.

Jak je stosować? Do czego dodawać?

Surowy imbir podkreśla smak dań z owoców morza, ryb i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny i rozgrzewających naparów. Suszony i mielony urozmaica słodkie potrawy: ciasteczka, desery. Podobnie jak kurkuma i curry wspaniale komponuje się z ryżem i kuskusem.
Curry i kurkuma dobrze współgrają z warzywami (soczewicą, cukinią i batatem) i owocami (bananem, gruszką, mango) oraz kurczakiem i indykiem. Barwią pasty, sosy i zupy na intensywny żółty kolor.


Curry kokosowe z groszkiem

Składniki:

curry kok z gr.
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
-1 łyżeczka czarnej gorczycy
-1 łyżeczka adżwanu
-1 łyżeczka kopru włoskiego
-1 łyżeczka kurkumy
-6 liści curry
-¼ łyżeczki asafetydy
-sól
-3 cm imbiru
-½ papryczki chilli
-250 ml mleczka kokosowego
-400 ml wody
-1 cebula
-1 marchewka
-½ cukinii
-½ kalafiora
-1 łodyga selera naciowego
-300 g groszku cukrowego
-300 g groszku zielonego
-1 garść szpinaku
-1 pęczek kolendry
-2 łyżki soku z cytryny
-4 łyżki masła klarowanego
Warzywa kroimy w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy kmin, gorczycę i adżwan. Prażymy chwilę, gdy zaczną pachnieć dodajemy cebulę i smażymy do zezłocenia. Wsypujemy marchew i podlewamy odrobiną wody. Kiedy zacznie się gotować dodajemy liście curry, imbir, chilli, kurkumę i asafetydę. Po dwóch minutach wrzucamy pozostałe warzywa i podlewamy wodą tak by mogły się w niej zagotować, ok. 5 minut. Wlewamy mleczko kokosowe. Na małym ogniu gotujemy, aż curry zgęstnieje. Doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia. Skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy kolendrą.


Indyjskie curry z kurczaka

Marynata do mięsa:

ind curry
-2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego)
-1 łyżka soku z limonki lub cytryny
-1/2 łyżki świeżego, startego imbiru
-1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
-1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
-opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika
-duża szczypta soli morskiej

Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Kurczaka pokroić w 2 centymetrową kostkę, oprószyć solą i obtoczyć w marynacie. Odstawić na 30 minut. Następnie kurczaka rozłożyć na papierze do pieczenia lub folii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut. Odstawić.

Butter chicken:

-1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka
-2 czubate łyżki klarowanego masła
-2 średniej wielkości cebule
-6 średnich pomidorów malinowych
-4 całe strączki zielonego kardamonu
-1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
-1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru
-1 łyżeczka mieszanki garam masala
-1/2 łyżeczki chili w proszku
-1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
-1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
-1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
-1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
-1/2 szklanki śmietany 18%
-1 łyżka cukru trzcinowego

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wykroić gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Zmiksować na gładko. Przygotować sobie wszystkie potrzebne przyprawy. Wycisnąć czosnek i zetrzeć imbir. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Orzechy nerkowca zmiksować na proszek. W woku lub szerokiej patelni rozpuścić na dużym ogniu dwie czubate łyżki klarowanego masła. Dodać cebulę i smażyć ok. dwie minuty. Następnie dodać imbir i czosnek. Mieszać i podsmażyć kolejną minutę. Wsypać przyprawy w proszku: garam masalę, chili, kolendrę, kozieradkę i kmin rzymski. Podsmażyć ok. trzy minuty ciągle mieszając. Wlać pomidory, dodać nerkowce, cukier oraz całe ziarna kardamonu. Zamieszać, zmniejszyć ogień i zostawić na 10 minut (co jakiś czas należy mieszać). Dodać śmietanę i sól do smaku (ok. jednej łyżeczki). Zamieszać i wrzucić kawałki kurczaka. Gotować ok. 10 minut. Przed podaniem wyłowić kardamon i obsypać danie natką pietruszki lub kolendrą.


Jaglany gulasz z pastą curry

Składniki:

jaglany gulasz
-100 g kaszy jaglanej
-1 podwójna pierś kurczaka, pokrojona w średnią kostkę
-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
-2 łyżki oliwy
-pęczek dymki, posiekanej (biała i zielona część)
-1 l bulionu lub rosołu
-200 ml śmietanki 30%

 
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić dymkę, chwilę podsmażać, dodać pastę curry i dokładnie wymieszać. Wrzucić mięso i stale mieszając, obsmażać przez minutę lub dwie.
Dodać kaszę i bulion, gotować ok 25-30 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodać śmietankę, ewentualnie dosolić do smaku, podawać gorący gulasz posypany świeżym szczypiorkiem.


Kurczak z curry i kurkumą

Składniki:

kurczak z curry i kurk.
-4 piersi z kurczaka (ok. 600g)
-2 szklanki mleczka kokosowego
-3 ząbki czosnku
-4 niewielkie szalotki
-2 łyżeczki curry
-1 łyżeczka kurkumy
-2 łyżki stołowe sosu rybnego
-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek 2 łyżki stołowe brązowego cukru
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kroimy czosnek, szalotki i podsmażamy przez
2-3 minuty na dużym ogniu. Następnie wrzucamy na patelnię resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy na małym ogniu przez 20-25 minut. Gotowego kurczaka wystarczy pokroić i można od razu podawać gościom. Będzie idealny z zapieczonymi ziemniakami lub brązowym ryżem.


Kurczak w sezamie z groszkiem cukrowym

Składniki marynaty:

kurczak w sezamie
-1 białko
-1 łyżeczka mąki kukurydzianej
-1 łyżka sosu sojowego
-2 łyżeczki oleju sezamowego
-świeżo mielony pieprz

Składniki potrawki:

-1/2 kg piersi kurczaka
-2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych – użyłam oliwy z oliwek
-ząbek czosnku
-2-3 cm korzenia imbiru
-3 cebule dymki – użyłam 1 młodą cebulkę i pęczek szczypiorku
-180-200 g pieczarek
-150 g strączków groszku cukrowego
-2 łyżki sherry półwytrawnego – pominęłam
-1 łyżka sosu sojowego
-2-3 łyżki ziaren sezamu uprażonych na złoto na suchej patelni
Wszystkie składniki marynaty połączyć. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski wielkości mniej więcej strączków groszku cukrowego. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Pieczarki obrać, pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę, czosnek i szczypior drobno posiekać. Groszek cukrowy umyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, cebulę, szczypiorek i imbir. Smażyć ok. 1 minutę. Dodać kurczaka. Podsmażyć z obu stron, ok 5 minut. Dodać pieczarki i całe strączki groszku. Wlać 1 łyżkę sosu sojowego, sherry, mocno podgrzać, smażyć ok. 10 minut. Tak by piersi były usmażone, a warzywa pozostały jędrne. Posypać sezamem i podawać od razu. Podałam z ryżem ugotowanym w bulionie.

Zupa krem z dyni

Składniki:

Zupa krem z dyni!
-1/2 kg miąższu z dyni,
-1litr drobiowego rosołu,
-3 duże ziemniaki,
-2 marchewki,
-cebula,
-łyżka masła,
– szczypta kurkumy,
-szczypta curry,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-sól, pieprz,
-1/2 szklanki śmietany 18,
-grzanki,
-natka pietruszki.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z wywarem. Zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną natka pietruszki. Można również dodać podsmażony boczek.

Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką

Składniki:

marok. zupa
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 filet z kurczaka
-2 ząbki czosnku
-1 cebula
-300 g pomidorów – u mnie z puszki
-300 g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
-1 łyżka startego na tarce świeżego korzenia imbiru
-1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
-1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-1/2 łyżeczki cynamonu
-2 płaskie łyżki mąki
-2 łyżki soku z cytryny
-1/2 litra bulionu z mięsa
-1/2 litra wody
-sól i pieprz
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć filet z kurczaka na złoto z obu stron. Zdjąć mięso z patelni i rozdrobnić widelcem na cienkie paski. Pozostałą oliwę rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i imbir i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Wsypać kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę i cynamon. Wszystko przesmażyć 1-2 minuty mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku. Wszystko zalać bulionem i wodą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 20 minut. Wrzucić ciecierzycę i pokrojone na kawałki pomidory. Przyprawić solą i pieprzem, gotować kolejne 10 minut. Na końcu dodać usmażonego kurczaka w kawałkach i sok z cytryny. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendry.


Kremowa zupa marchewkowa

Składniki:

zupa march.
-8-9 średnich marchewek
-4 łyżki masła
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki startego imbiru
-1 papryczka chili
-400 ml bulionu warzywnego
-1 średnia cebula
-4 ząbki czosnku
-natka pietruszki
-sól, pieprz
-prażone pestki dyni lub słoneczniku
Marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę. W małym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić starty imbir, pokrojony w plasterki czosnek i chili – pozbawione pestek. Podgrzewać kilka minut, uważając by czosnek się nie zrumienił. Zdjąć z ognia. W osobnym rondlu rozpuścić 4 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę, dusić 3 minuty, do niej dodać marchewkę i dusić na małym ogniu 10 -12 minut, aż zmięknie. Do marchewki i cebuli dodać czosnek i chilli, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z prażonymi ziarnami słonecznika, lub dyni i natką pietruszki.


Placuszki serowo – dyniowe

Składniki:

Pl. serowo-dyniowe!
-200g drobno startej dyni,
-łyżka masła,
-200g półtłustego twarogu,
-1/2 łyżeczki imbiru,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-2 jajka,
-3 łyżki miodu,
-łyżka rodzynek,
-łyżka żurawiny,
-6 łyżek mąki pszennej.
Przygotowanie
Dynię wymieszać z imbirem i dusić około 5 minut na rozgrzanym maśle, aż dynia nieco zmięknie. Ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać miód i żółtka, wymieszać dokładnie. Następnie dodać przestudzoną dynię oraz rodzynki i żurawinę. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz cynamon. Białka ubić na sztywno, delikatnie zmieszać z masą. Smażyć z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podawać np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionej konfitury.


Sałatka kuskus z curry i warzywami

Składniki:Pl. serowo-dyniowe!

Kuskus z curry!
-150g kaszy kuskus,
-łyżka masła,
-1/4 szkl. jogurtu naturalnego,
-1/4 szkl. oliwy z oliwek,
-pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis,
-szczypta kurkumy,
-sól, pieprz,
-2 ugotowane marchewki,
-czerwona cebula,
-1 dymka,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-garść płatków migdałowych,
-garść suszonej żurawiny.
Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem. Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku.


Śledzie curry

Składniki:

śledzie curry
-4 filety śledziowe w oleju (na tacce)
-10 małych ogóreczków konserwowych
-mała cebula
-pęczek szczypiorku
-1/2 szklanki oleju rzepakowego
-1 płaska łyżeczka przyprawy curry
-3 łyżeczki soku z cytryny
-2 łyżeczki cukru trzcinowego
-Olej, curry, sok z cytryny i cukier trzcinowy połączyć.
Śledzie osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w 2-3 cm plastry. Małe ogórki pokroić wzdłuż na pół. Cebulę kroimy w krążki. Szczypiorek siekamy. Śledzie, cebulę i ogórki zalać przygotowaną zalewą. Obsypać obficie szczypiorkiem. Zamknąć szczelnie i odstawić do lodówki na minimum 1 dobę, najlepiej na 2 dni.


Sok z imbiru

 

Składniki:

sok z imbiru
-5 szklanek wody
-2 cytryny
-160 g świeżego imbiru
-80 g cukru trzcinowego
-gałązka świeżej mięty (użyłam kropli miętowych)
Korzeń imbiru obrać ze skórki, pokroić i zmiksować na gładko ze szklanką wody. Litr wody wlać do garnka i zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Garnek zdjąć z ognia, dodać powstały krem imbirowy i gałązkę mięty. Całość zostawić pod przykryciem, do naciągnięcia na ok 2 godziny. (im dłużej, tym smak będzie bardziej pikantny). Po tym czasie sok przecedzić, rozlać do butelek i zostawić do całkowitego przestygnięcia. Przechowywać w lodówce


Ciasto marchewkowo – bananowe

Składniki:

bana
-2 dojrzałe banany
-sok z 1/4 cytryny
-220 g cukru trzcinowego
-250 ml oleju
-300 ml wody
-350 g startej na dużych oczkach marchewki
-340 g mąki z pełnego przemiału typ. 1850
-2 łyżeczki sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 łyżeczki mielonego imbiru
-1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki kardamonu
-Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem
W misce rozgnieć banany i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier, olej i wodę. Porządnie wymieszaj albo zmiksuj. Dołóż marchewkę i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i przyprawy korzenne. Suche składniki wsyp do mokrych, połącz i przelej do foremki. Piecz do suchego patyczka w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut.


Ciasteczka imbirowe

Składniki:

Ciasteczka imbirowe!
-350g mąki pszennej,
-125g masła,
-jajko,
-200g cukru,
-70g miodu,
-sok z pół cytryny,
-szczypta soli,
-łyżka imbiru,
-łyżeczka sody oczyszczonej.
Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku. Piec około 15-20 minut w temp. 160st. Ostudzić na kratce.

Źródło:
http://olainthekitchen.blogspot.com/
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

zobacz również:

  1. Olej kokosowy – jak stosować: porady
  2. 10 najbardziej korzystnych produktów dla serca
  3. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
  4. Czy mięso zabija?

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Kurkuma, curry, imbir- przyprawy życia

  1. avatar Barbara napisał(a):

    Tak szczerze, to nie miałam świadomości, że te przyprawy mają tak szerokie właściwości prozdrowotne. Za kurkumą w potrawach nie przepadam. Imbir dodaję czasem do herbaty. Curry nie próbowałam. Ale coś czuję, że będzie nowe podejście do tych egzotycznych przypraw.

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Krystalicznie czysta woda
Cena:
799,99 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

dobra lokówka
ja niedawno sobie kupiłam z babyliss automatyczną z sensorem temperatury, fajne...
Powiększanie oraz wypełnianie ust
efekt jest od razu, lekka opuchlizna jest ale po kilku dniach schodzi :)
tarczyca
Koniecznie warto zrobić badania i wybrać się do lekarza od hormonów. Ja chodzę...
Brzuszki
Heh, tak samo - nie mam pojęcia skąd się wzięło przekonanie, że da...