Potrawy z dyni – 4 super proste przepisy

27 listopada 2019, dodał: Camila
Artykuł zewnętrzny

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Bogata jest przede wszystkim w witaminę A, witaminy z grupy B, Witaminę C, magnez, potas, wapń, żelazo czy fosfor. Dzięki miąższowi stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Jej innym, bardzo ważnym atutem jest fakt, że dynia jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram.

Jesienna zupa krem z dyni

Składniki:

– 1 kg dyni
– 3/4 litr bulionu warzywnego
– 200 ml mleka kokosowego
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
– 1 łyżka brązowego cukru
– 50 g pestek z dyni
– 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Obrać i pokroić dynię na kawałki. Posiekać cebulę i czosnek. Następnie obrać i zetrzeć na tarce imbir. Przesmażyć cebulę i czosnek na oleju. Do tego dodać dynię, imbir i cukier. Smażyć przez 5 minut. Dodać bulion. Całość należy gotować do miękkości około 10 minut. Po tym zmiksować zupę na gładko, dodać mleko kokosowe oraz jeszcze raz zagotować. Podawać z pestkami dyni.

Placuszki dyniowe

Składniki:

– pół szklanki startej dyni
– 4 łyżki mąki
– pół szklanki mleka
– 1 jajko
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Dynię zetrzeć na tarce tak, aby otrzymać około pół szklanki miąższu. Do startej dyni dodać mąkę, mleko i zamieszać. Na koniec dołożyć jajko i ponownie zamieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Otrzymane ciasto usmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Placuszki można polać kwaśną śmietaną.

Sałatka z pieczoną dynią

Składniki:

– 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni
– 2/3 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy + do podania
– sól
– pieprz
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki papryki
– 1/2 łyżeczki oregano
– 2 garście rukoli
– 150 g fety
– 8 kawałków suszonych pomidorów
Sos:
– 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżeczki musztardy
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól
– pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Przygotuje dynię, pokrój ją na kawałki, obierz i usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Wymieszać dynię z odcedzoną ciecierzycą, łyżką oliwy, startym czosnkiem, solą, pieprzem, kurkumą, papryką i oregano. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut do miękkości dyni. Na talerzach rozłożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać upieczone warzywa, pokrojoną w kosteczkę fetę oraz posiekane suszone pomidory. Całość doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem oraz polać sosem.

Ciasto dyniowe

Składniki:

– 3 jajka (białka i żółtka osobno)
– pół szklanki cukru
– 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
– 1/4 miarki mąki kukurydzianej
– 0,5 kg puree z dyni
– 60 ml rumu
– skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Otwieraną formę o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć papierem. Utrzeć żółtka z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Rozetrzeć skrobię kukurydzianą z mąką kukurydzianą do gładkości. Wmieszać dynię, rum i skórkę pomarańczy. Ubić białko na sztywną pianę. Wmieszać do masy aby ją, rozrzedzić a potem rozmieszać resztę. Przelać masę do formy i piec przez 45-60 min. Podawać ciepłe, nie za gorące, z ubitą śmietaną cynamonową.

zobacz również

Dynia przepisy na pyszne dania – 19 super przepisów!

Dynia – właściwości i zastosowanie

Dynia – 9 smacznych przepisów na dania z dyni!

Leczo z dynią i śliwkami