Dynia – właściwości i zastosowanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dynia – właściwości i zastosowanie

15 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Może przybrać naprawdę duże rozmiary, świetnie smakuje, ma żywy, pomarańczowy kolor i stanowi nieodłączny element podczas święta Halloween. Poznaj właściwości odżywcze i zastosowanie dyni!

Dynię uprawiano w Meksyku oraz Peru od około 3000 lat p.n.e. Znana była też starożytnym mieszkańcom Bliskiego Wschodu. Jej angielskiej nazwy pumpkin, zaczęto używać dopiero w XVII wieku i pochodzi ona od greckiego wyrazu pepon, czyli gotowany na słońcu.

Jak mawiają specjaliści dietetyki, dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych, a im posiada bardziej intensywny kolor, tym właściwości prozdrowotnych jest oczywiście więcej. Nie ma co do tego żadnej wątpliwości, że zachwyca nie tylko swoim pięknym wyglądem czy świetnym smakiem, ale także obecnością w wielu kosmetykach – doceniają ją np. technicy usług kosmetycznych. A jakie są jej inne właściwości? Sprawdź!

Bogactwo witamin

Jak już wspomnieliśmy wyżej, dynia jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych. Bogata jest przede wszystkim w witaminę A, witaminy z grupy B, Witaminę C, magnez, potas, wapń, żelazo czy fosfor. Dzięki miąższowi stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Jej innym, bardzo ważnym atutem jest fakt, że dynia jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram.

Układ trawienny

Dynia idealnie sprawdza się podczas leczenia zaparć, ale przede wszystkim reguluje pracę jelit oraz pobudza procesy trawienne. Polecana jest również dla osób, które planują detoksykację organizmu, wszak oczyszcza ona organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Spożywanie tej rośliny jest także zalecane osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy z układem trawiennym, ponieważ jest bardzo lekkostrawna.

Dynia stoi na straży naszej odporności!

Szczególnie w okresie jesienno- zimowym zalecane jest spożywanie dyni głównie ze względu na to, że podnosi odporność naszego organizmu dzięki wysokiej zawartości witaminy C, ale także dlatego, że jest tania i łatwo dostępna.

Pestki dyni!

Dynia zaskakuje nas nie tylko smakiem, ale również właściwościami jej pestek! Nasiona dyni świetnie sprawdzą się dla osób, które zmagają się z pasożytami jelitowymi np. tasiemcem, czy zapaleniem gruczołu krokowego.

Dynia w kosmetykach

Fitosterole, które zawarte są w nasionach dyni, opóźniają proces starzenia i wpływają korzystnie na stan skóry. Zawarty w dyni beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni skórę przed wolnymi rodnikami. Dynia to również główny składnik maseczek do twarzy, dzięki zawartym w niej witaminom z grupy B. Jeśli jesteś jednak zwolennikiem domowych sposobów, to idealnie sprawdzi się nacieranie twarzy kawałkami dyni, ponieważ nawilża ją i zamyka pory, usuwa tłuszcz z czoła i tonizuje cerę.

Dynia na inne dolegliwości

To warzywo powinni spożywać przede wszystkim osoby, które mają problemy z:

  • oddawaniem moczu,
  • pęcherzem moczowym i nerkami,
  • nadciśnieniem tętniczym,
  • miażdżycą (obniża poziom cholesterolu we krwi).

Dynia jak widać ma nieskończenie wiele właściwości i zastosowań, nie wspominając już o tym, iż w okresie jesienno – zimowym, jest królową w naszej kuchni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz