Leczo z dynią i śliwkami
Doskonała potrawa na jesienne dni! Można je urozmaicić dodając upieczone wcześniej kawałki kurczaka (zamiast tradycyjnie kiełbasy), zrobić w wersji wege np. z dodatkiem fasoli lub cieciorki. Jesień to też bogactwo owoców np. śliwek. Doskonale pasuje do tego dania – zaostrzy smak kilka węgierek lub suszone śliwki. Pomidory dodajemy dojrzałe, najlepiej obrane ze skórki, ale też świetnie smakują pomidorki koktajlowe, które już dodajemy w całości.
ok. 600 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 cebula
8 śliwek
3 ząbki czosnku
ok. 100 g suchej kiełbasy (może być zapomniana resztka z lodówki) lub 40 dag mięsa np: łopatki, karczku lub szynki
2 ziemniaki
4 dorodne pomidory lub 1 puszka pomidorów pelati
1 papryka
Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę lub mięso, po kilku minutach dorzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, duś pod przykryciem. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i ugotuj je w oddzielnym garnuszku na pół twardo w małej ilości wody.
Do kiełbasy z cebulą i papryką dodaj pokrojoną dynię i duś aż dynia zmięknie. Po czym dodaj pomidory, następnie rozgniecione ząbki czosnku i ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały oraz śliwki bez pestek.
Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Dopraw do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.