Dynia – 9 smacznych przepisów na dania z dyni!

10 października 2018, dodał: Dagmara

Przypominamy sobie o niej zazwyczaj w porze Halloween, kiedy to zaczyna ozdabiać witryny sklepowe i nasze domy. Jednak warto pamiętać o dyni, ponieważ można przygotować z niej mnóstwo ciekawych i dobrych przepisów. Zobaczcie co dla Was przygotowaliśmy.

 

Co warto wiedzieć o dyni?

Warzywo to jest bogate w witaminy oraz minerały. Dodatkowo posiada niewiele kalorii i właściwości lecznicze. Regularne jedzenie dyni zapobiega powstawaniu nowotworów, pomaga w walce z cukrzycą, jest idealna na choroby serca i nadciśnienie.

Z dyni możesz również zrobić maseczki, które odmłodzą Twoje ciało i poprawią humor.

Z kolei pestki z dyni działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie

Beta karoten zawarty w dyni zapewni prawidłowe funkcjonowanie Twojego wzroku. Ponad to zmniejszy ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Dynia świetnie sprawdzi się przy odchudzaniu, ponieważ jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo błonnika.

 

Zupa z granatem

Co kupić?

  • 1 dynia (1,5 – 2, 5 kg)
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz, sól
  • olej
  • 1 śmietana
  • prażone pestki dyni i łyżka pestek granatu
  • łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:

Dynię obierz, wypestkuj, pokrój na małe kawałki. Cebule należy  obrać i pokroić na plasterki. Następnie na oleju podsmaż  cebule, dodaj dynię. Dolej 2 litry wody oraz obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pozbądź się pestek.Do zupy  dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę, ostrą paprykę i gotuj wszystko przez 30 – 40 min. Zupę zmiksuj, zagotuj. Śmietanę należy  zahartować i dodać do zupy. Dopraw pieprzem i solą oraz sokiem z limonki. Podawaj zupę z prażonymi pestkami dyni i granatu.
zupa z dyni

Hummus dyniowy

Co kupić?

  • 1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
  • 1/2 ząbka czosnku
  •  1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • do dekoracji np. pestki dyni, curry, płatki chili, oliwa

Przygotowanie:

Przygotuj ciecierzycę, ale zostaw odrobinę zalewy. Teraz zrób puree z pieczonej dyni i ostudź ją, następnie odciśnij ją w gazie. Ciecierzycę zblenduj z oliwą i 1-2 łyżkami zalewy z ciecierzycy. Teraz dodaj puree, masło orzechowe lub tahini oraz obrany czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką konsystencję. Udekoruj pestkami z dyni, curry, płatkami chili i skrop delikatnie oliwą.

hummus z dyni

Koktajl dyniowy

Co kupić?

  • 300 g miąższu dyni
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 1 szklanka maślanki o smaku naturalnym
  • odrobina cukru do smaku (w zależności od stopnia dojrzałości dyni i banana)
  • szczypta cynamonu

Dynię obierz ze skórki i oczyść z pestek,  po czym pokrój ją na małe kawałki. Dynię zmiksuj na gładką masę z obranym bananem, i dodaj mleko oraz  maślankę oraz ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku odrobiną cynamonu i cukru.  Podawać od razu po przygotowaniu.

koktajl z dyni

Marmolada dyniowo – pomarańczowa

Co kupić?

  • 1 kg dyni
  • 2 pomarańcze
  • sok z 3 cytryn
  • 40 g kawałek korzenia imbiru
  • 700 ml wody
  • 700 g cukru
  • laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki mielonego
  • 5 goździków

Przygotowanie:

Dynię umyj i pokrój na 3-4 kawałki. Teraz obierz je obieraczką do warzyw i pozbądź się nasion. Następnie pokrój je na 1,5 cm kostkę i wrzuć do garnka. Pomarańcze należy oczyścić i pokroić na plasterki, a potem dodać do dyni. Dodaj sok z cytryny i obrany, starty imbir. Dodaj wodę, wymieszaj całość i zagotuj.

  • Dynię umyć, pokroić na 3 – 4 kawałki, obrać obieraczką do warzyw, usunąć nasiona. Pokroić w ok. 1,5 cm kostkę, włożyć do dużego garnka.
  • Pomarańcze wyszorować, następnie pokroić na kawałeczki (najpierw na pół, później połówki na cienkie plasterki, skórkę na krótsze kawałeczki). Dodać do dyni. Wycisnąć sok z cytryn i wlać do garnka.
  • Dodać obrany i drobno starty (bez kłączy) imbir. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać cynamon i goździki. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez ok. godzinę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
  • Po tym czasie dynia powinna być już miękka a nawet się rozpaść (zależy od gatunku). Wsypać cukier, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować przez ok. godzinę w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Na koniec marmolada ma być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować.
  • Gorącą marmoladę nałożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia. Potem odwrócić i schować do spiżarki.

dynia marmolada

Kotlety jajeczne

 

Co kupić?

  • 300 g upieczonej dyni
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

Przygotowanie:

Z 500 g dyni należy usunąć pestki, pokroić ją w 1,5 cm kostkę, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 40 minut w 200 stopniach, aż do uzyskania miękkości. Następnie z tego odmierz 300 g upieczonej dyni i pozostaw do wystudzenia. Następnie ugotuj 4 jajka na twardo, dopraw solą, pieprzem i rozgnieć widelcem. Potem dodaj do tego dynię, curry, kurkumę, natkę pietruszki i ponownie rozgnieć widelcem. Na koniec dodaj 2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko i mieszaj na masę. Uformuj z tego 4 kotlety i obtocz je w bułce tartej, po czym smaż na rozgrzanym oleju ok 4 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.

kotlet z dyni

Dynia w occie

Co kupić?

  • dynia
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • goździki
  • cynamon
  • ziele angielskie
  • anyż

Przygotowanie:

Umyj i pokrój na kawałki dynię. Następnie usuń z niej nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Teraz ułóż dynię w słoikach i dodaj wszystkie przyprawy. Wodę z dodatkiem octu, cukru oraz szczypty soli należy zagotować i zalać nią dynię. Słoiki zakręć i pasteryzuj ok 30 minut.

dynia w occie

Carbonara dyniowa

Co kupić?

  • 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy
  • 125 g boczku wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dyni
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki stertego sera (pecorino, grana padano lub parmezanu)

Przygotowanie:

Makaron ugotuj jak zwykle i odstaw na bok 1/4 szklanki wody z garnka. Na oliwie usmaż  boczek pokrojony na małe kawałeczki przez 3 minuty, po czym dodaj starty czosnek i pokrojoną w kosteczkę dynię. Całość dopraw solą i smaż przez 10 minut. Pamiętaj, aby co chwilę mieszać składniki. Kiedy dynia stanie się miękka dodaj natkę pietruszki i makaron, oraz wodę z makaronu. Gotuj ok 2 minuty do momentu aż woda wyparuje. Teraz roztrzep jajka ze świeżym pieprzem i startym serem i dodaj do makaronu.

carbonara dyniowa

Smoothie dyniowe

Co kupić?

  •  200 g purée upieczonej dyni*
  •  1/2 obranego banana
  •  1/2 szklanki soku z pomarańczy, jabłek lub winogron
  •  1/2 łyżeczki cynamonu
  •  1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  1 i 1/2 łyżki syropu klonowego (lub brązowego cukru)
  •  250 ml mleka kokosowego
 do dekoracji:
  • bita śmietana, cukier trzcinowy, cynamon

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i udekoruj bitą śmietana, cukrem trzcinowym oraz cynamonem.

smoothie dyniowe

Pierogi dyniowe

Co kupić?

  • ciasto pierogowe
  • 1 szklanka puree z dyni (np. z dyni hokkaido)
  • 2/3 szklanki startego parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
  • 1/2 szklanki płynnej śmietanki 18% + 4 łyżki masła
Dodatki:
  • tarty parmezan, zrumienione orzeszki pinii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto przygotowujemy poprzez pokrojenie dyni na ćwiartki, obranie jej i wycięcie środka z pestkami. Następnie miąższ skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie pozostaw do ostudzenia. Teraz zrób puree praską do ziemniaków lub za pomocą miksera. Szklankę puree wymieszaj z parmezanem oraz bułką tartą, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ulep pierogi i gotuj do miękkości ok 3-5 minut. Składniki na sos podgrzej w rondelku, ale nie doprowadź do wrzenia. Dodaj sól i pieprz. Polewaj pierogi sosem i posyp parmezanem oraz orzeszkami pinii.

pierogi z dyni



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Okulary Rayban
Mam takie okulary i bardzo sobie chwalę, latem się z nimi nie roztaję....
Fitness w domu
Fitness w domu wydawał mi się być świetnym rozwiązaniem przy mojej nieśmiałości i...
Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....