Dynia – 9 smacznych przepisów na dania z dyni!

10 października 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Przypominamy sobie o niej zazwyczaj w porze Halloween, kiedy to zaczyna ozdabiać witryny sklepowe i nasze domy. Jednak warto pamiętać o dyni, ponieważ można przygotować z niej mnóstwo ciekawych i dobrych przepisów. Zobaczcie co dla Was przygotowaliśmy.

 

Co warto wiedzieć o dyni?

Warzywo to jest bogate w witaminy oraz minerały. Dodatkowo posiada niewiele kalorii i właściwości lecznicze. Regularne jedzenie dyni zapobiega powstawaniu nowotworów, pomaga w walce z cukrzycą, jest idealna na choroby serca i nadciśnienie.

Z dyni możesz również zrobić maseczki, które odmłodzą Twoje ciało i poprawią humor.

Z kolei pestki z dyni działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie

Beta karoten zawarty w dyni zapewni prawidłowe funkcjonowanie Twojego wzroku. Ponad to zmniejszy ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Dynia świetnie sprawdzi się przy odchudzaniu, ponieważ jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo błonnika.

 

Zupa z granatem

Co kupić?

  • 1 dynia (1,5 – 2, 5 kg)
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz, sól
  • olej
  • 1 śmietana
  • prażone pestki dyni i łyżka pestek granatu
  • łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie:

Dynię obierz, wypestkuj, pokrój na małe kawałki. Cebule należy  obrać i pokroić na plasterki. Następnie na oleju podsmaż  cebule, dodaj dynię. Dolej 2 litry wody oraz obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pozbądź się pestek.Do zupy  dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę, ostrą paprykę i gotuj wszystko przez 30 – 40 min. Zupę zmiksuj, zagotuj. Śmietanę należy  zahartować i dodać do zupy. Dopraw pieprzem i solą oraz sokiem z limonki. Podawaj zupę z prażonymi pestkami dyni i granatu.
zupa z dyni

Hummus dyniowy

Co kupić?

  • 1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
  • 1/2 ząbka czosnku
  •  1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • do dekoracji np. pestki dyni, curry, płatki chili, oliwa

Przygotowanie:

Przygotuj ciecierzycę, ale zostaw odrobinę zalewy. Teraz zrób puree z pieczonej dyni i ostudź ją, następnie odciśnij ją w gazie. Ciecierzycę zblenduj z oliwą i 1-2 łyżkami zalewy z ciecierzycy. Teraz dodaj puree, masło orzechowe lub tahini oraz obrany czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką konsystencję. Udekoruj pestkami z dyni, curry, płatkami chili i skrop delikatnie oliwą.

hummus z dyni

Koktajl dyniowy

Co kupić?

  • 300 g miąższu dyni
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 1 szklanka maślanki o smaku naturalnym
  • odrobina cukru do smaku (w zależności od stopnia dojrzałości dyni i banana)
  • szczypta cynamonu

Dynię obierz ze skórki i oczyść z pestek,  po czym pokrój ją na małe kawałki. Dynię zmiksuj na gładką masę z obranym bananem, i dodaj mleko oraz  maślankę oraz ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku odrobiną cynamonu i cukru.  Podawać od razu po przygotowaniu.

koktajl z dyni

Marmolada dyniowo – pomarańczowa

Co kupić?

  • 1 kg dyni
  • 2 pomarańcze
  • sok z 3 cytryn
  • 40 g kawałek korzenia imbiru
  • 700 ml wody
  • 700 g cukru
  • laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki mielonego
  • 5 goździków

Przygotowanie:

Dynię umyj i pokrój na 3-4 kawałki. Teraz obierz je obieraczką do warzyw i pozbądź się nasion. Następnie pokrój je na 1,5 cm kostkę i wrzuć do garnka. Pomarańcze należy oczyścić i pokroić na plasterki, a potem dodać do dyni. Dodaj sok z cytryny i obrany, starty imbir. Dodaj wodę, wymieszaj całość i zagotuj.

  • Dynię umyć, pokroić na 3 – 4 kawałki, obrać obieraczką do warzyw, usunąć nasiona. Pokroić w ok. 1,5 cm kostkę, włożyć do dużego garnka.
  • Pomarańcze wyszorować, następnie pokroić na kawałeczki (najpierw na pół, później połówki na cienkie plasterki, skórkę na krótsze kawałeczki). Dodać do dyni. Wycisnąć sok z cytryn i wlać do garnka.
  • Dodać obrany i drobno starty (bez kłączy) imbir. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać cynamon i goździki. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez ok. godzinę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
  • Po tym czasie dynia powinna być już miękka a nawet się rozpaść (zależy od gatunku). Wsypać cukier, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować przez ok. godzinę w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Na koniec marmolada ma być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować.
  • Gorącą marmoladę nałożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia. Potem odwrócić i schować do spiżarki.

dynia marmolada

Kotlety jajeczne

 

Co kupić?

  • 300 g upieczonej dyni
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

Przygotowanie:

Z 500 g dyni należy usunąć pestki, pokroić ją w 1,5 cm kostkę, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 40 minut w 200 stopniach, aż do uzyskania miękkości. Następnie z tego odmierz 300 g upieczonej dyni i pozostaw do wystudzenia. Następnie ugotuj 4 jajka na twardo, dopraw solą, pieprzem i rozgnieć widelcem. Potem dodaj do tego dynię, curry, kurkumę, natkę pietruszki i ponownie rozgnieć widelcem. Na koniec dodaj 2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko i mieszaj na masę. Uformuj z tego 4 kotlety i obtocz je w bułce tartej, po czym smaż na rozgrzanym oleju ok 4 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.

kotlet z dyni

Dynia w occie

Co kupić?

  • dynia
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • goździki
  • cynamon
  • ziele angielskie
  • anyż

Przygotowanie:

Umyj i pokrój na kawałki dynię. Następnie usuń z niej nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Teraz ułóż dynię w słoikach i dodaj wszystkie przyprawy. Wodę z dodatkiem octu, cukru oraz szczypty soli należy zagotować i zalać nią dynię. Słoiki zakręć i pasteryzuj ok 30 minut.

dynia w occie

Carbonara dyniowa

Co kupić?

  • 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy
  • 125 g boczku wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dyni
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki stertego sera (pecorino, grana padano lub parmezanu)

Przygotowanie:

Makaron ugotuj jak zwykle i odstaw na bok 1/4 szklanki wody z garnka. Na oliwie usmaż  boczek pokrojony na małe kawałeczki przez 3 minuty, po czym dodaj starty czosnek i pokrojoną w kosteczkę dynię. Całość dopraw solą i smaż przez 10 minut. Pamiętaj, aby co chwilę mieszać składniki. Kiedy dynia stanie się miękka dodaj natkę pietruszki i makaron, oraz wodę z makaronu. Gotuj ok 2 minuty do momentu aż woda wyparuje. Teraz roztrzep jajka ze świeżym pieprzem i startym serem i dodaj do makaronu.

carbonara dyniowa

Smoothie dyniowe

Co kupić?

  •  200 g purée upieczonej dyni*
  •  1/2 obranego banana
  •  1/2 szklanki soku z pomarańczy, jabłek lub winogron
  •  1/2 łyżeczki cynamonu
  •  1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  1 i 1/2 łyżki syropu klonowego (lub brązowego cukru)
  •  250 ml mleka kokosowego
 do dekoracji:
  • bita śmietana, cukier trzcinowy, cynamon

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i udekoruj bitą śmietana, cukrem trzcinowym oraz cynamonem.

smoothie dyniowe

Pierogi dyniowe

Co kupić?

  • ciasto pierogowe
  • 1 szklanka puree z dyni (np. z dyni hokkaido)
  • 2/3 szklanki startego parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
  • 1/2 szklanki płynnej śmietanki 18% + 4 łyżki masła
Dodatki:
  • tarty parmezan, zrumienione orzeszki pinii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto przygotowujemy poprzez pokrojenie dyni na ćwiartki, obranie jej i wycięcie środka z pestkami. Następnie miąższ skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie pozostaw do ostudzenia. Teraz zrób puree praską do ziemniaków lub za pomocą miksera. Szklankę puree wymieszaj z parmezanem oraz bułką tartą, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ulep pierogi i gotuj do miękkości ok 3-5 minut. Składniki na sos podgrzej w rondelku, ale nie doprowadź do wrzenia. Dodaj sól i pieprz. Polewaj pierogi sosem i posyp parmezanem oraz orzeszkami pinii.

pierogi z dyni