Dynia – 9 smacznych przepisów na dania z dyni!
Przypominamy sobie o niej zazwyczaj w porze Halloween, kiedy to zaczyna ozdabiać witryny sklepowe i nasze domy. Jednak warto pamiętać o dyni, ponieważ można przygotować z niej mnóstwo ciekawych i dobrych przepisów. Zobaczcie co dla Was przygotowaliśmy.
Co warto wiedzieć o dyni?
Warzywo to jest bogate w witaminy oraz minerały. Dodatkowo posiada niewiele kalorii i właściwości lecznicze. Regularne jedzenie dyni zapobiega powstawaniu nowotworów, pomaga w walce z cukrzycą, jest idealna na choroby serca i nadciśnienie.
Z dyni możesz również zrobić maseczki, które odmłodzą Twoje ciało i poprawią humor.
Z kolei pestki z dyni działają antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie
Beta karoten zawarty w dyni zapewni prawidłowe funkcjonowanie Twojego wzroku. Ponad to zmniejszy ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Dynia świetnie sprawdzi się przy odchudzaniu, ponieważ jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo błonnika.
Zupa z granatem
Co kupić?
- 1 dynia (1,5 – 2, 5 kg)
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 3 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pieprz, sól
- olej
- 1 śmietana
- prażone pestki dyni i łyżka pestek granatu
- łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
Hummus dyniowy
Co kupić?
- 1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- do dekoracji np. pestki dyni, curry, płatki chili, oliwa
Przygotowanie:
Przygotuj ciecierzycę, ale zostaw odrobinę zalewy. Teraz zrób puree z pieczonej dyni i ostudź ją, następnie odciśnij ją w gazie. Ciecierzycę zblenduj z oliwą i 1-2 łyżkami zalewy z ciecierzycy. Teraz dodaj puree, masło orzechowe lub tahini oraz obrany czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką konsystencję. Udekoruj pestkami z dyni, curry, płatkami chili i skrop delikatnie oliwą.
Koktajl dyniowy
Co kupić?
- 300 g miąższu dyni
- 1 banan
- 1 szklanka mleka 1,5%
- 1 szklanka maślanki o smaku naturalnym
- odrobina cukru do smaku (w zależności od stopnia dojrzałości dyni i banana)
- szczypta cynamonu
Dynię obierz ze skórki i oczyść z pestek, po czym pokrój ją na małe kawałki. Dynię zmiksuj na gładką masę z obranym bananem, i dodaj mleko oraz maślankę oraz ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku odrobiną cynamonu i cukru. Podawać od razu po przygotowaniu.
Marmolada dyniowo – pomarańczowa
Co kupić?
- 1 kg dyni
- 2 pomarańcze
- sok z 3 cytryn
- 40 g kawałek korzenia imbiru
- 700 ml wody
- 700 g cukru
- laska cynamonu lub 1/3 łyżeczki mielonego
- 5 goździków
Przygotowanie:
Dynię umyj i pokrój na 3-4 kawałki. Teraz obierz je obieraczką do warzyw i pozbądź się nasion. Następnie pokrój je na 1,5 cm kostkę i wrzuć do garnka. Pomarańcze należy oczyścić i pokroić na plasterki, a potem dodać do dyni. Dodaj sok z cytryny i obrany, starty imbir. Dodaj wodę, wymieszaj całość i zagotuj.
- Dynię umyć, pokroić na 3 – 4 kawałki, obrać obieraczką do warzyw, usunąć nasiona. Pokroić w ok. 1,5 cm kostkę, włożyć do dużego garnka.
- Pomarańcze wyszorować, następnie pokroić na kawałeczki (najpierw na pół, później połówki na cienkie plasterki, skórkę na krótsze kawałeczki). Dodać do dyni. Wycisnąć sok z cytryn i wlać do garnka.
- Dodać obrany i drobno starty (bez kłączy) imbir. Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać cynamon i goździki. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez ok. godzinę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
- Po tym czasie dynia powinna być już miękka a nawet się rozpaść (zależy od gatunku). Wsypać cukier, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować przez ok. godzinę w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Na koniec marmolada ma być gęsta, kleista, ale cukier nie może się skarmelizować.
- Gorącą marmoladę nałożyć do słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia. Potem odwrócić i schować do spiżarki.
Kotlety jajeczne
Co kupić?
- 300 g upieczonej dyni
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- masło klarowane do smażenia
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
Przygotowanie:
Z 500 g dyni należy usunąć pestki, pokroić ją w 1,5 cm kostkę, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 40 minut w 200 stopniach, aż do uzyskania miękkości. Następnie z tego odmierz 300 g upieczonej dyni i pozostaw do wystudzenia. Następnie ugotuj 4 jajka na twardo, dopraw solą, pieprzem i rozgnieć widelcem. Potem dodaj do tego dynię, curry, kurkumę, natkę pietruszki i ponownie rozgnieć widelcem. Na koniec dodaj 2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko i mieszaj na masę. Uformuj z tego 4 kotlety i obtocz je w bułce tartej, po czym smaż na rozgrzanym oleju ok 4 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.
Dynia w occie
Co kupić?
- dynia
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- goździki
- cynamon
- ziele angielskie
- anyż
Przygotowanie:
Umyj i pokrój na kawałki dynię. Następnie usuń z niej nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Teraz ułóż dynię w słoikach i dodaj wszystkie przyprawy. Wodę z dodatkiem octu, cukru oraz szczypty soli należy zagotować i zalać nią dynię. Słoiki zakręć i pasteryzuj ok 30 minut.
Carbonara dyniowa
Co kupić?
- 150 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- 2 łyżki oliwy
- 125 g boczku wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 300 g dyni
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki stertego sera (pecorino, grana padano lub parmezanu)
Przygotowanie:
Makaron ugotuj jak zwykle i odstaw na bok 1/4 szklanki wody z garnka. Na oliwie usmaż boczek pokrojony na małe kawałeczki przez 3 minuty, po czym dodaj starty czosnek i pokrojoną w kosteczkę dynię. Całość dopraw solą i smaż przez 10 minut. Pamiętaj, aby co chwilę mieszać składniki. Kiedy dynia stanie się miękka dodaj natkę pietruszki i makaron, oraz wodę z makaronu. Gotuj ok 2 minuty do momentu aż woda wyparuje. Teraz roztrzep jajka ze świeżym pieprzem i startym serem i dodaj do makaronu.
Smoothie dyniowe
Co kupić?
- 200 g purée upieczonej dyni*
- 1/2 obranego banana
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy, jabłek lub winogron
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego (lub brązowego cukru)
- 250 ml mleka kokosowego
- bita śmietana, cukier trzcinowy, cynamon
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i udekoruj bitą śmietana, cukrem trzcinowym oraz cynamonem.
Pierogi dyniowe
Co kupić?
- ciasto pierogowe
- 1 szklanka puree z dyni (np. z dyni hokkaido)
- 2/3 szklanki startego parmezanu
- 4 łyżki bułki tartej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki płynnej śmietanki 18% + 4 łyżki masła
- tarty parmezan, zrumienione orzeszki pinii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy poprzez pokrojenie dyni na ćwiartki, obranie jej i wycięcie środka z pestkami. Następnie miąższ skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie pozostaw do ostudzenia. Teraz zrób puree praską do ziemniaków lub za pomocą miksera. Szklankę puree wymieszaj z parmezanem oraz bułką tartą, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ulep pierogi i gotuj do miękkości ok 3-5 minut. Składniki na sos podgrzej w rondelku, ale nie doprowadź do wrzenia. Dodaj sól i pieprz. Polewaj pierogi sosem i posyp parmezanem oraz orzeszkami pinii.