- kg małych ziemniaków
- 135 gram żółtego sera
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 125 ml mleka
- łyżeczka bulionu w proszku lub vegeta
- sól, pieprz, papryka
- szczypiorek
Ziemniaki wyszorować, gotować pod przykryciem 20 minut w posolonym wrzątku. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Stopić masło w garnuszku. Oprószyć mąką, zasmażyć, nie rumieniąc, wlać litr wody oraz mleko, doprowadzić do wrzenia, wsypać bulion w proszku, wymieszać. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 5 minut. Dodać połowę sera, przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedzić, obrać z łupinek. Ułożyć w żaroodpornej formie. Polać przygotowanym sosem, posypać serem pozostałym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekać 15 minut, gotową zapiekankę posypać szczypiorkiem.