Ziemniaki zapiekane z serem

19 grudnia 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • kg małych ziemniaków
  • 135 gram żółtego sera
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 125 ml mleka
  • łyżeczka bulionu w proszku lub vegeta
  • sól, pieprz, papryka
  • szczypiorek

Ziemniaki wyszorować, gotować pod przykryciem 20 minut w posolonym wrzątku. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Stopić masło w garnuszku. Oprószyć mąką, zasmażyć, nie rumieniąc, wlać litr wody oraz mleko, doprowadzić do wrzenia, wsypać bulion w proszku, wymieszać. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 5 minut. Dodać połowę sera, przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedzić, obrać z łupinek. Ułożyć w żaroodpornej formie. Polać przygotowanym sosem, posypać serem pozostałym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Zapiekać 15 minut, gotową zapiekankę posypać szczypiorkiem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...